Financial Times - Balkan protiv pandemije
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ugledni međunarodni poslovni list "Financial Times" objavio je prilog o borbi protiv pandemije koronavirusa. Dotakao se borbe u zemljama zapadnog Balkana, kao i pomoći dobivene od strane SAD-a, Evropske Unije, Kine i Rusije.

U prilogu novinarke Valerie Hopkins govorilo se o Bosni i Hercegovini, zemlji sa složenim sistemom u kojem je čak 13 ministarstava zdravstva, ali da je uprkos tome dobro funkcionirao, s većom stopom testiranja negoli bilo gdje drugdje na Balkanu. Navedeno je da je BiH jedna od prvih zemalja u Evropi koja je zatvorila granice i uvela restriktivne mjere. Pomenula se i uvedena zabrana kretanja, te dvosedmični karantin za sve one koji su ulazili u zemlju.

Pomenut je i žestoki režim u Srbiji, koji je predsjednik Aleksandar Vučić uveo. Vučićev 86-satni policijski sat je jedan od najrigoroznijih poduzetih preventivnih mjera protiv pandemije u cijeloj Evropi. U prilogu se posvetila pažnja i Vučićevoj moći koja mu dopušta kontrolu nad medijima. 

Novinarka Valerie Hopkins se dotakla i turizma Hrvatske, Crne Gore i Albanije koje pati usljed pandemije, te njihovom angažmanu u borbi protiv virusa. 

Uostalom, u nastavku pogledajte prilog novinarke Hopkins.

Covid-19: China, US, EU and Russia vie for Balkans influence

You can enable subtitles (captions) in the video player [MUSIC PLAYING] VALERIE HOPKINS: Western Balkan countries like Kosovo and Bosnia were among the first in Europe to close their borders and impose strict lockdown measures. Some did so even before registering cases of coronavirus because of their ageing populations, troubled health systems, and a decade of doctors migrating to richer countries.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano