FOČA: SEĆANJE NA UBISTVO PORODICE SEKULOVIĆ - DANKA JE IMALA 3, A PREDRAG 7 GODINA!

Na području opštine Foča počinjeni su neki od najstrašnijih zločina nad srpskim stanovništvom. Spaljeno je i napadnuto 33 srpskih sela i zaseoka a na području cele opštine ubijeno je 646 građana srpske nacionalnosti. Na području Gornjeg Podrinja ukupno je ubijeno 2280 Srba, među kojima i osamdesetoro dece.

Najveći broj ubijene i ranjene dece zabeležen je na području opštine Foča. Stravičnim masakrima počinjenim u Gornjoj Jošanici, Jabuci, Papratnoj Njivi, Bujakovini, svakako treba pridodati i zločin u selu Zavait gde je brutalno ugašena četvoročlana porodica Sekulović. 

Ranko (30), njegova supruga Radenka (31) i njihovo dvoje maloletne dece - sedmogodišnji Predrag i trogodišnja Danka ubijeni su 13. septembra 1992. u zasedi prilikom pokušaja da napuste ratom zahvaćenu Foču i spasu gole živote. Tog hladnog, jesenjeg 13. septembra 1992. porodica Sekulović zajedno sa svojim poznanikom Momčilom Stevanovićem odlučili su da napuste rodni Zavait i krenu u izbeglištvo kako bi se zaštitili od ratnih dejstava. Seli su u kamion i krenuli na put. Međutim, tragedija se dogodila na lokalnoj saobraćajnici blizu mesta Bakić.

Odjeknula je snažna eksplozija i prasak. Civilno vozilo sa petoro putnika naletelo je na vešto prikrivenu minu prilikom čega je svo četvoro Sekulovića ostalo na mestu mrtvo, dok je preživeo samo Momčilo Stevanović koji je tom prilikom zadobio teške povrede. Zločin su prema podacima Marka Kovača i Fočanskih boraca isplanirali, organizovali i izvršili muslimanski vojnici - pripadnici zloglasnog diverzantsko-terorističkog odreda pod komandom pukovnika Beševića, koji je ratovao u sklopu tzv. Armije BiH. Fotografije Ranka, Radenke i njihove maloletne dece obišle su tada čitav svet a o stravičnom masakru javile su i brojne svetske televizije. Iako se o tom strašnom, vandalskom aktu govorilo i pisalo mnogo puta tih ratnih godina, zločin je vrlo brzo zaboravljen i o tome se više nije govorilo.

Heroj odbrane Foče i general Marko Kovač ispričao je na predstavljanju svoje knjige "Teški zločin - genocid ABiH nad srpskim narodom u opštini Foča 1992-1995" detalje o stradanju srpske porodice Sekulović.

"Šta je bila kriva porodica Sekulović sa dvoje maloletne dece? Oni su pošli sa majkom i ocem iz grada da spasu žive glave..šta su bili krivi da ih na Bakiću sačekaju delovi te diverzantsko-terorističke organizacije koji je bio pod komandom komandanta Fočansko-gatačke brigade i diverzantskog odreda na Vučevu. Likvidirali su tu decu a isti počinioci su u Bastasima likvidirali četvoro nevinih (jednog Crnogorca i njegovu suprugu Muslimanku, i još dva civila) koji su pošli za Plužine da obave poslove."

Prema podacima Instituta za istrazivanje srpskih stradanja u XX-om veku, tokom trajanja rata, pripadnici muslimanske tzv. Armije BiH često su minirali lokalne puteve i saobraćajnice usled čega je živote izgubio veći broj srpskih civila i vojnika. Prema nalazu policijskih veštaka ova mina je vrlo vešto i profesionalno postavljena i nije se mogla primetiti usled brojnih asfaltnih napuklina i oštećenja na drumu. Muslimanski vojnici su se još po izbijanju ratnih sukoba hvalili javno u više navrata kako su minirali sve puteve i saobraćajnice a veliki broj civila je poginuo od dejstva tih mina.

Zavait je inače veliko srpsko selo koje je tokom rata više puta bilo meta napada muslimanske vojske 1. avgusta svečano je otkriveno i osveštano spomen obeležje za 37 meštana koji su tokom rata ovde ubijeni. Na spomeniku tuge uklesana su i imena devetoro Sekulovića, među kojima su i članovi ove ugledne četvoročlane porodice. Glava kuće, Ranko je bio pripadnik MUP-a, nagrađivan i veoma uvažen među svojim kolegama i sugrađanima. Obavljao je svoj posao na profesionalan način baš kao i njegova supruga koja se bavila sasvim drugim poslom. I deca su bila veoma dobra i zlatna, pred njima je tek bila budućnost. Predrag tek što je krenuo u prvi razred. Nažalost, zla sudbina i bezumnost bošnjačkih vojnika prekinuli su ove mlade živote vrlo brzo. Sekulovići su sahranjeni na mesnom groblju u porodičnoj grobnici a retki su oni koji ne zastanu pred tim tužnim memorijalom. Zaista, ko može ostati nem i ravnodušan pred ovakvom tragedijom?

- Nikada se nisu otkrile njihove ubice, ja sam tetka male Danke koja je imala svega dvije godine i Predraga Sekulovića koji je imao šest godina. Njihovi roditelji su isto bili jako mladi 30 i 31-u godinu su imali.. Zahvalna sam mjesnoj zajednici što je izgradila spomenik i nadam se da ćemo se ovdje često skupljati da im odamo počast, da ih nikada ne zaboravimo - rekla je Branka Salamadija, sestra ubijene Radenke i tetka nevino stradale dece. 

Na samom početku rata od zločinačkog metka poginula je i njihova rođaka Stojanka Sekulović, devojka od 24 godine čije je ime takođe uklesano na novootkrivenom spomeniku u Zavaitu. Bila je to prva žrtva rata u Foči. 

Predsjednik Odbora za izgradnju spomenika i mesne zajednice Zavait Vukola Sekulović ponosno je istakao da je pomoć pristizala sa svih strana i da je u gradnji učestvovalo oko 300 donatora - pojedinaca, preduzeća, javnih ustanova. - Ovo je naš najskromniji dug za poginule. Na ploči su svi borci sa Zavaita, bez obzira gdje su poginuli, na ratištu sarajevskom, fočanskom, na Osanici, Treskavici... Ovo je svijetao primjer kako narod može sam, amateri, bez profesionalaca, bez građevinskih inženjera, da se oduži svojim poginulim borcima, da im digne spomenik - istakao je Sekulović. Mesna zajednica Zavait spomenik je izgradila zajedno sa fočanskom Organizacijom porodica poginulih boraca.

- Drago mi je da će se ubuduće narod okupljati na ovom mjestu, gdje ćemo da služimo parastos za poginule borce, za naše div heroje, kojima dugujemo našu slobodu, samim tim i naše živote - rekao je predsednik ove organizacije mladi Јanko Filipović.

Spomenik je podignut u dvorištu nekadašnje škole, građevine koja je prilično oronula, a koja će, kako je rečeno biti obnovljena i služiće za namene budućeg parka prirode, koji je u osnivanju.

Istraga o počinjenom zločinu nikada nije ni započeta, baš kao što je slučaj sa svim zločinima gde su žrtve srpski civili. Počinioci i njihovi naredbodavci slobodno šetaju uživajući sve privilegije društva.

 

 

 

izvor: https://istinapravda1000.blogspot.com/

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: