Fudbalsko rivalstvo (ne) poznaje granice

Fudbalski rivalitet je čudan, različito shvaćen od pojedinca do pojedinca, od kluba do kluba, navijačkih grupa..., ukratko svakoga koji prati ovaj drevni sport. Svako ima drugačije viđenje rivalstva, a zapravo nema nekog pisanog pravila. Nevidljiva linija dijeli zdravo od nezdravog rivalstva. 

Opsesija. Mržnja. Pakost. 

Tako smo se sjetili navijača Manchester Uniteda koji je napravio dres sa imenom Sergia Ramosa, a sve u čast grubog starta kojim je španski fudbaler povrijedio Mo Salaha, fudbalera Unitedovog ljutog rivala Liverpoola.

Liverpool, s druge strane, ima prijateljski rivalitet sa gradskim rivalom Evertonom. Anfield je od Goodisona udaljen svega pet minuta vožnje automobilom, a odnosi navijača dva kluba su krajnje prijateljski. Liverpoolovci ne podnose navijače Uniteda i obrnuto.

Užareno je i u sjevernom dijelu Londona, kada se sastanu Arsenal i Tottenham. Nećemo ni pominjati rivalstvo West Hama i Millwalla. 

Kada govorimo o ljutim rivalstvima sjetimo se i onog u Španiji između Real Madrida i Barcelone. Navijači dva kluba doslovno uništavaju Twitter naročito prije i poslije neke međusobne utakmice, a prepucavanja traju tokom čitave sezone.

Navijači se doslovno 'kolju' na Twitteru ko je (naj)bolji fudbaler, Cristiano Ronaldo ili Messi, pa se u tim prepucavanjima često pređe 'nit' zdravog rivalstva pa fanovi jedni druge vrijeđaju iako se dvojica fudbalera međusobno jako poštuju.

U fudbalu, kao i u ostalim sportovima, postoji mnogo rivalstava, neka od tih rivalstava su velika, ali smo se u ovom tekstu dotakli samo navedenih, čisto radi poredbe dva Liverpoolova rivalstva - onog zdravog sa Evertonom i onog 'prljavog' sa Unitedom, te rivalstva najvećih obožavatelja fudbalera ili kluba, najčešće putem socijalnih mreža.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:
Najpopularnije