FUNKCIONERI MULTIMILIONERI POD LUPOM: Evo ko će prvi polagati račune inspektorima o poreklu imovine

Funkcioneri koji ne mogu da opravdaju poreklo svoje imovine više neće moći da budu spokojni jer će za svega tri meseca inspektori početi da primenjuju Zakon o utvrđivanju porekla imovine. Tako će, konačno, svako ko se obogatio mimo svojih legalnih zarada morati i da odgovara.

Prvi na na tapetu, kažu sagovornici Kurira, trebalo bi da budu ljudi sa estrade, ali i iz politike, sadašnji i bivši ministri, kao i direktori javnih preduzeća.

2164049_0503damir-dervisagic_ff.jpg?ver=1607440339FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

 Čeka se 20 godina

Osnivač Centra za vladavinu prava Ivan Ninić podseća da javnost pune dve decenije sluša obećanja, kako kaže, gotovo svih stranaka i svih političara da će po dolasku na vlast istražiti tzv. prvi milion.

- Veliki izazov u primeni i efektima ovog zakona biće za Dušana Bajatovića, Čedomira Jovanovića, Zoranu Mihajlović, Dmitra Đurovića, doskorašnjeg direktora "Koridora Srbije", Mladena Petkovića i njima slične multimilonere, čiji su legalni oporezivi prihodi u disproporciji s imovinom i raskošnim stilom života. Ovo ne sme da bude ad hok akcija, već sistemski pristup države, lišen revanšizma i selektivne kontrole - kaže Ninić za Kurir. Drugi korak, dodaje, jeste poverenje javnosti u integritet postupka kontrole i treći korak je efikasno sudstvo.

2330405_0502-beta_ff.jpg?ver=1607440370FOTO: BETA/ZORAN PETROVIĆ

Javno dostupno

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da svi funkcioneri i direktori javnih preduzeća treba prvi da prođu ovu proveru. Na pitanje šta misli zašto su naši sagovornici nju pomenuli kao nekog ko treba da prođe proveru, ona odgovara:

- Pomenuli su me jer znaju da sam među prvima bila zagovornik ovog zakona. Drugo, mislim da svi funkcioneri i direktori javnih preduzeća treba prvi da prođu proveru. Moja imovinska karta je javno dostupna, kao i sve što ima moja majka, što je ostavio moj pokojni otac, što imaju moj partner i njegova porodica - kaže Mihajlovićeva.

2391705_foto-ministar-1_ff.jpg?ver=1607440441FOTO: MINISTARSTVO PROSVETE,

Podsetimo, i ministar prosvete Branko Ružić svojevremeno je bio naveden kao funkcioner koji treba da opravda poreklo imovine, a tada se dovodio u pitanje njegov skupoceni sat "roleks" od 9.500 dolara. Međutim, on je tada poručio da je "monaški spokojan tim povodom", dok juče nije odgovorio da li se i dalje tako oseća.

Spremaju se inspektori

Već sada se obučava 30 inspektora koji će raditi na sprovođenju ovog zakona, a ukupno će ih biti 60 i počinju sa radm u martu 2021. U ovu posebnu jedinicu Poreske uprave svoje eksperte delegiraju i MUP, NBS, Uprava za sprečavanje pranja novca, Agencija za sprečavanje korupcije, Republički geodetski zavod, Agencija za privredne registre i Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti.

60 inspektora će biti u timu koji će proveravati imovinu

2322499_0201_ff.jpg?ver=1607440313FOTO: BETA/MEDIJA CENTAR BEOGRAD
Kurir.rs/Silvija Slamnig  Foto: Kurir/Tanjug

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: