Gornji Dubac i komplet kafa

Sednete lepo u autobus ili automobil pa odete put Čačka. Odatle prema Guči, Kotraži, Vučkovici, Donjem Dubcu. Kad dodjete na vr' brda i vidite kafanče i jednu poveliku zelenu kuću novijeg datuma (mesna kancelarija, ambulanta i lokalno lovačko društvo) - tu ste. 

Svratite do Stanice u kafanu, popijete komplet kafu (za neupućene - kafa, ratluk i mala kisela) i odatle odete u planinu (putem nizbrdo, pa levo dole ka Zmajevoj Reci i Propljenici). Ko peca može da proba pastrmku u Zmajevoj reci. Ko ne peca, može da se popenje na neku od čeka (ima ih po celoj planini), da se pritaji i uz malo sreće videće svašta nešto.

Inače, planina sad izgleda predivno jer su lovci pr otprilike desetak godina rešili da u potpuno praznu planinu nasele divljač. Divljač nije nestala samo zbog lovaca - to je naime bio kraj čuven po uzgoju krompira, a gde je krompir tu su i pesticidi... Krompir u medjuvremenu crk'o kao izvozni artikal, ostala malina.

Uz mnogo muka i nevolja su ponovo naselili srneću divljač, i što rekao jedan moj prijatelj, sad srna "ima ko buva", isto su uradili sa divljim svinjama. U planini se ponovo zapatio međed (ima otprilike 5 komada - tri matora i dva mečeta). Vratio se vuk. Ima jazavca.

Uzgred, lovci su (ne znam kako) uspeli da narod ubede da ne krade divljač, da zimi prihranjuje istu, da npr mrtvo goveče ili ovcu odnesu međedima na mrcinište (ne bi li isti ostali tu okolo, na polzu i naukovanije svima - međedi se inače ne love i zaštićeni su - pa, baš kao međedi). Povremeno donesu po nekoliko kofa pastrmske mladji pa poribe Zmajevu Reku.

 

Izvor: Blog B92

 

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano