Gradiška: ne otvaramo ugostiteljske objekte

Gradiška: ne otvaramo ugostiteljske objekte
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Restorani i kafići u Gradišci, čiji su vlasnici članovi novoformiranog Udruženja “Glas ugostitelja” u ponedjeljak neće početi da rade zato što smatraju da su mjere Repubičkog štaba za vanredne situacije za njih neprihvatljive.

 

To je za Srpskainfo izjavio Vladan Šurlan, predsjednik ovog udruženja i vlasnik restorana “Karpe Diem”, jednog od najpopularnijih ugostiteljskih objekata u gradu na Savi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Zvanični stav našeg udruženja je da su mjere neprihvatljive. To je radno vrijeme od sedam do 19 sati, razmak između gosti dva metra, isključivo rad u baštama, usluživanje plastičnim čašama i tanjirima. To je potpuni apsurd za ugostiteljstvom pa čak obezvređivanje struke. Prihvatljivo je, možda, da konobar nosi zaštitnu masku, mada je i to upitno ali je nemoguće, da konobar u zaštitnim, najlonskim rukavicama cijelu smjenu uslužuje goste, pere posuđe i radi druge poslove – kaže Šurlan koji iznosi specifičnosti posla u sadašnjim okolnostima, mada ne dovodi u pitanje zaštitu od virusa korona zaposlenih i gostiju.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Za konobare, to je veoma komplikovano a nama, poslodavcima koji smo i bez toga u velikom problemu,kaže Šurlan, stvara dodatne i nepodnošljive troškove.

– To će dovesti do podizanja cijena u ugostiteljstvu, što je takođe neprihvatljivo. Za propisanu preventivu nama je potrebno više novca kojeg nemamo, zato nam je neophodna pomoć. Da zaključim, nemoguće je u sadašnjim uslovima kalkulisati sve troškove i raditi na rentabilan način – zaključuje ovaj sagovornik portala Srpskainfo.

 

 
U Udruženju „Glas ugostitelja“ podsjećaju da se „na početku epidemije pričalo o pomoći malim i srednjim preduzećima ali sada o tome niko od vlasti ne govori“.

 

– Ukoliko dođe do pozitivni promjena, i mi smo spremni na saradnju, na korekciju ovih odluka u skladu sa situacijom. Takođe, moram naglasiti da mi ne želimo ugrožavati bezbjednost naših građana.

SrbijaLokalna uprava i načelnik Zoran Adžić sa kojim smo u kontaktu i sa kojim imamo veoma korektnu saradnju, informisani su o problematici u ugostiteljstvu koje je, pored građevinarstva i poljoprivrede, najvažnija djelatnost u Gradiški ali ovi problemi prevazilaze gradske ingerencije – smatra Srećko Sladojević, član Udruženja „Glas ugostitelja“ podsjetivši da u ugostiteljstvu na području Gradiške ima više od 1000 zaposlenih te da je područje, prije epidemije, bilo u turističkoj ekspanziji.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.