HAOS NA ULICAMA SKOPLJA: Albanci protestuju zbog doživotne robije za petostruke ubice - policija ih zasula šok-bombama

Nekoliko policajaca je povređeno, a napadnuta je i ekipa makedonske novinske agencije MIA na protestima u Skoplju u znak podrške osuđenima u slučaju petostrukog ubistva nazvanom "Monstrum".

 

Ta državna agencija je, pozivajući se na izvore u Ministarstvu unutrašnjih poslova, javila da je povređeno sedam policajaca.

Deo demostranata je nosio albanske zastave i uzvikivao "Velika Albanija!", a grupa sa fantomkama na glavama je bacala kamenje na policajce, koji su u suzbijanju protesta koristili i "šok-bombe".

https://youtu.be/zEs2YQVTW-8

Polcijski kordon sa oklopnim vozilima je sprečio demonstrante da dođu do sudskog kompleksa, odakle su nameravali da produže do zgrade parlamenta i vlade. Nakon što nisu uspeli da prođu kordon, demonstranti su se razišli.

U smirivanje demonstranata su se, prema izveštajima medija, uključili i poslanici opozicionih albanskih partija Alternativa i Alijansa za Albance, Skender Redžepi I Elmi Aziri.

Protesti su organizovani nakon što je u utorak Skopski krivični sud u ponovljenom procesu "Monstrum" ponovo osudio na doživotni zatvor trojicu muškaraca optuženih za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja, a dvojicu na višegodišnje zatvorske kazne.

Na doživotni zatvor za terorizam prvostepeno su osuđeni Alil Demiri i Afrim Ismailović, koji su poslednjih devet godina u bekstvu na Kosovu, kao i Agim Ismailović, dok je Haki Aziri osuđen za pomaganje, na devet godina, a Fejzi Aziri na 15 godina.

Sudija Ognjen Stavrev ocenio je da ubistvo četiri makedonska mladića od 18 do 21 godine i 45-godišnjeg muškarca, koji je bio u ribolovu tog 12. aprila 2012. godine, ne predstavlja "obični krivično-pravni događaj, već monstruzno sadističko ubistvo i likvidaciju dece koja su tek postala punoletna i jednog mladog čoveka".

 

Mondo

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: