HRVATIMA NIŠTA NIJE SVETO: Nagrdili pokojnog patrijarha Irineja, smetalo im šta je pričao O JASENOVCU

Svi vodeći elektronski mediji u regionu na glavnim stranicama izvestili su jutros o smrti patrijarha srpskog Irineja, uz kratke izvode iz njegove biografije i citatom poruke koju je tim povodom napisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instaram nalogu.

Među njima su RT Crne Gore, Vijesti, hrvatski Jutarnji list, agencija Hina, sarajevski portal Klix, javni servis Republike Srpske, makedonski elektronski mediji i drugi...

Hrvatski portal Index u izveštaju o smrti patrijarha nabraja niz izjava poglavara SPC koje ocenjuje kao "problematične".


A među njima su, po izboru Indexa: "Srbija je sve gde žive Srbi", "Svi smo činili zlo, ali mi u manjoj mjeri", "Pre nego što dođe u Srbiju, papa se mora izviniti zbog Jasenovca", "Srbi u Hrvatskoj žive u strahu, prisećaju se zločina iz 2. svetskog rata". ...

Dodaju da je patrijarh ipak u poslednje vreme promenio retoriku prema Hrvatskoj, kada je u avgustu ove godine rekao da je pravi trenutak za razgovor o pomirenju.

- Neka svako čini svoje, neka slave oni ako misle da imaju šta, ali molim i apelujem da hrvatsko državno i crkveno vođstvo, kao i političke i duhovne vođe našeg naroda, čine sve što mogu da se iskoreni mržnja i zavlada mir između dva naroda - rekao je tada patrijarh Irinej, prenosi Index.

Podsećaju da je patrijarh rekao i da ima utisak da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znakovi da je moguća i takva njihova politika i da, ako je to zaista tako, i srpski narodni prvaci, kao predstavnici naroda koji je, kako kaže, stradao u genocidu, treba, čuvajući nacionalnu svest i dostojanstvo svog naroda, prihvatiti svaku priliku koja može da doprinese mirnijem snu i boljem životu srpskog naroda u Hrvatskoj.

izvor: republika-portal srpskog telegrafa

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: