HRVATSKA U KANDŽAMA KORONE! Dvostruko više novozaraženih nego kod nas, čeka se potvrda o OMIKRON soju!

Čeka se zvanična potvrda (HZJZ).

Novootkrivena varijanta korona virusa, koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nazvala omikron, i zvanično je evidentirana u Hrvatskoj. Ovu informaciju, o kojoj je u petak prvi izvestio "Jutarnji list", u subotu su potvrdili na Institutu Ruđer Bošković, o čemu su se oglasili i kratkim saopštenjem.

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom korona virusa omikron, zbog ostvarenog kontakta sa osobom iz Južnoafričke Republike. Na njen zahtev uzorak je upućen u dalju obradu u Laboratoriju za naprednu genomiku IRB-a.

U odnosu na Srbiju, Hrvatska na dnevnom nivou beleži duplo veći broj zaraženih slučajeva korona virusom. Danas ta brojka kod naših suseda iznosi 4.465 novih slučajeva zaraze. Među njima su 2.382 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 317 pacijenata. Preminule su 54 osobe.

O rezultatima su obavešteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva. Čeka se zvanična potvrda (HZJZ). Oni su objavili da je u toku provera, i da će čim izađu rezultati, obavestiti javnost. Takođe, napominje se da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja.

"Više informacija objavićemo uskoro", rekao je sinoć, Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kako se navodno saznaje, radi se o stranom radniku koji je nedavno boravio na području Južne Afrike. Novi soj se, podsetimo, za samo nedelju dana proširio iz južne Afrike širom sveta. Rasprostranjen je u nekoliko zemalja članica EU, a do sad je najbliže Hrvatskoj bio slučaj potvrđen u Italiji.

Kao što je poznato, juče je u Srbiji korona potvrđena kod 1.801, a nažalost, još 45 osoba je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 172 pacijenata.

Izvor: mondo.rs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: