Hrvatski naučnici utvrdili da virus u šest gradova nije isti
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

ZAGREB - Vodeći hrvatski naučnici detaljno su analizirali viruse pacijenata iz Pule, Koprivnice, Varaždina, Dubrovnika, Splita i Osijeka i utvrdili da novi korona virus nije isti.

 

Doktor nauke Beta Halasi, šefica Laboratorije za imunohemiju i biohemiju Centra za istraživanje i prenos znanja u biotehnologiji Univerziteta u Zagrebu, kaže da su studije grupe naučnika koji analiziraju virusne genome u tom centru uočili neke razlike u njima, ali puno značenje tih razlika tek će se, kaže, pokazati.

Prema njenim riječima, novi virus korona u ovom "drugom repu" prvog talasa u Hrvatskoj izaziva iste simptome bolesti COVID-19, među kojima su i oni tek nedavno službeno dodati na listu poput povraćanja i dijareje.

"Da li je novi korona virus mutirao, koliko ta promena strukture virusa utiče na njegovu zaraznost, širi li se brže i uzrokuje li različite simptome bolesti? Sve su to i dalje aktuelna pitanja kao i ono ključno - šta to znači za izradu efikasne i sigurne vakcine", rekla je dr Halasi za zagrebački Večernji list.

List podsjeća da je nedavno zaključeno da je trenutno najdominantnija mutirana verzija novog korona virusa koja hara Amerikom, ali za koju se smatra da je "poštedjela" Kinu.

Smatra se da je originalni soj virusa iz Kine do Evrope mutirao i da je ta mutacija, nazvana D614G, prešla u Ameriku. To je danas dominantan soj korone koji cirkuliše svetom.

Toj se mutaciji, između ostalog, pripisuje veća zaraznost, ali nauka to tek treba nedvosmisleno da dokaže.

 

Hrvatska - crni bombarder

 

Takva dominantna mutirana varijanta korone utvrđena je, navodi se, u uzorcima briseva iz šest analiziranih hrvatskih gradova.

Prema riječima dr nauke Jelene Ivančić Jelečki analizirani su brisevi različitih pacijenata za koje je potvrđeno da pripadaju različitim epidemiološkim lancima, odnosno virusima koji su bili nezavisno unijeti u Hrvatsku.

Analize su, kaže, potvrdile da korona u šest hrvatskih gradova nije identična, ali tek treba utvrditi šta ta razlika u strukturi virusa zapravo znači.

"Ali, u svih šest uzoraka utvrđeno je da su oni mutirana D614G varijanta ovog virusa, a još treba nedvosmisleno utvrditi je li to zaraznija varijanta. U ozbiljnosti bolesti koju izaziva do sada nije utvrđena razlika, odnosno da izaziva teže simptome od originalnog soja, ali je utvrđeno da ljudi inficirani ovom mutacijom imaju veće nivoe virusa u sebi".

 

IZVOR NEZAVISNE

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano