I DALJE OSEĆAM NJEGOVE PALČEVE DUBOKO U VRATU: Ispovest medicinske sestre koja je UMALO ZADAVLJENA
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Jelena Dabović čekala je 20 godina zaposlenje. Kada je konačno dobila posao u struci medicinske sestre, samo dva meseca kasnije umalo je zadavljena na dužnosti. Njenu sreću zbog posla zamenio je strah.

 

Prošle nedelje, u utorak, bila je u noćnoj smeni u Hitnoj službi Doma zdravlja u Arilju. Pacijent je nasrnuo na nju, davio je. Pala je u nesvest, bez vazduha. Od sigurnog davljenja, u poslednjem trenutku spasli su je dežurni doktor i vozač. Dok priča, glas joj je izmenjen. Kaže, tek joj se polako vraća jer od davljenja nije mogla ni da priča, šaputala je.

Govori o napadu, za koji ne zna razlog, kako bi ukazala da je deo medicinskih radnika nezaštićen i u nadi da se horor kroz koji još uvek prolazi neće nekome ponoviti.

 

- Pacijent ima 22 godine i osnovnu bolest po kojoj ga znaju u Domu zdravlja. To veče došao je, kao i obično, u pratnji majke. Rekao je da je nervozan, da mu treba nešto za smirenje i da ga boli glava. Bilo je to oko 20.45 časova – počinje priču medicinska sestra Jelena.

 

Ona mu do sada nije davala terapiju, ali druge koleginice poznaju mladića i majku. Kako kaže Jelena - neku vrstu agresije je ispoljavao prema majci, ali nikada prema doktorima i sestrama.

 

- Došao je u trenutku kada smo imali već dva pacijenta, žene, od kojih je jedna trudnica. Rekla sam mu da sačeka, da će uskoro biti primljen, samo da dežurni doktor završi započeti pregled. Oni inače nikada ne idu kod izabranog doktora, već samo dođu u Hitnu i uvek budu primljeni. Došao je uznemiren. Nije hteo da sačeka već je ušao kod doktora dok je trajao drugi pregled. Tražio je "nešto da se smiri". Data mu je terapija za smirenje, a potom i infuzija. On uvek priča isto kada dođe i uvek bude primljen – nastavlja Jelena.

Ona je pokušala da mu nađe venu, a onda je sa poslom nastavila koleginica. Jelena se vratila kada je infuzija iscurila, da izvadi pacijentu braunilu.

- Skočio je sa kreveta, govorim mu da ne ustaje tako brzo. Počinjem da perem ruke, on odlazi kod doktora i čujem kako pita "ko je sestra Jelena?". Odgovaram ja sam, piše i na mantilu. Nedugo potom, u jednom trenutku se okrećem i on je ispred mene. Zatvara vrata između hitne i previjališta. Skočio je i počeo da me davi. Vikao je - Dosta mi je Beograda! Dosta mi je Užica! Dosta mi je doktora – priča u dahu Jelena.

 

Pravi pauzu... Koleginica je pokušala da joj pomogne, ali nije uspela.

 

- Pokušavam da mu sklonim ruke. Iza mene je orman, pored sto, iza lavabo. Nemam gde! Ne uspevam ništa. Skamenila sam se. Ne mogu da dišem. Nemam vazduha. Osećam bol u plućima. Pomislim "gotovo je". Čujem koleginicu, viče "doktore, doktore!". Ne sećam se više ničeg – jedva izgovara medicinska sestra.

izvor:https://www.srbijadanas.com/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano