Iguman Sava: Nađeno rješenje za spas manastira Visoki Dečani

Iguman manastira Visoki Dečani Sava objavio je da je problem sa putem Dečani - Plav, koji je trebalo da ide kroz zaštićenu zonu manastira, konačno riješen jer će se međunarodni put graditi zaobilaznicom.
 
Iguman Sava Јanjić (foto: www.nspm.rs) -
Iguman Sava Јanjić (foto: www.nspm.rs)

- Odlukom Savjeta za nadgledanje zaštićenih zona usvojen je aranžman koji će zaštititi manastir od gradnje međunarodnog puta, koji će ići zaobilaznicom, a zauzvrat omogućiti rehabilitaciju postojećeg puta kroz zonu za lokalnu upotrebu. Time je obezbijeđeno poštovanje zakona - naveo je iguman Sava na "Tviteru".

Kancelarija EU na Kosovu i Metohiji saopštila je da je Savjet za sprovođenje i nadgledanje zaštićenih zona na sastanku u Prištini usvojio aranžman o rehabilitaciji puteva na području opštine Dečani u saglasnosti sa relevantnim zakonom samoproglašenog Kosova o specijalnim zaštićenim zonama od 15. juna 2008. godine.

U saopštenju je navedeno da ovaj aranžman uključuje sinhroni razvoj međunarodnog obilaznog puta izvan specijalne zaštićene zone i lokalnog puta unutar te zone, prenosi "Sputnjik".

Teške građevinske mašine su ranije u nekoliko navrata okruživale manastir Visoki Dečani - biser srpske i svjetske kulturne i hrišćanske baštine iz 14. vijeka, koji je pod zaštitom Uneska.

Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila bila su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. vijeka i manastirskim objektima.

Radovi su prekidani intervencijom Kfora.

izvor: rtrs

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: