Ilegalno vrbovanje medicinskih radnika u Srbiji

Odvođenje medicinskih radnika u Njemačku posljednjih je godina postao posao vrijedan milijune eura. Neki posrednici regrutiraju u Srbiji na ilegalan način, potvrdilo je istraživanje njemačke mreže Correctiv.

Posljednjih godina srpski inspektori kažnjavaju posrednike koji vrbuju i odvode medicinsko osoblje u Njemačku bez odobrenja, navodi se u novom tekstu njemačke istraživačke mreže Correctiv.

 

Ta je mreža imala uvid u dokumente koji potvrđuju da se nelojalni posrednici u Srbiji kažnjavaju kaznama od 500 do 1.400 eura.

 

Ogromna potreba Njemačke za medicinskim sestrama i njegovateljima, u njemačkim klinikama i domovima za starije osobe je otvoreno 40.000 radnih mjesta, stvorila je čitavu mrežu posrednika, od kojih neki traže "laku zaradu" i ne slijede pravila, prenosi Correctiv nakon istraživanja u kojem je sudjelovali novinari iz pet zemalja.

 

Novinari DW-a prvi su izvijestili o ovoj temi u članku "Industrija odlaska" koji je objavljen krajem 2019. godine na ovoj stranici i, u dužoj verziji, u tjedniku "Vreme". Prema tadašnjim informacijama, njemačke klinike i domovi za njegu spremni su platiti do 15.000 eura posrednicima koji im dovode njegovatelja iz Srbije. "To je gotovo pa trgovina ljudima", rekao nam je tada posrednik iz pravne agencije o praksi određenih "kolega" koji medicinskim radnicima obećavaju kule i gradove, a zatim ih ostavljaju na cjedilu čim zarade.

 

Sumnjivi skupovi u Beogradu

 

Balkan l Pflegekräfte im klinischen Zentrum in Belgrad, Serbien

Bolnice u Srbiji ostaju bez osoblja

 

Istraživanja Correctiva sada potvrđuju tu veliku potražnju koja ne jenjava ni u doba pandemije. Navodi se da je tržište posredovanja u Njemačkoj teško oko 100 milijuna eura godišnje. Osim s Balkana, medicinsko osoblje na sličan se način dovodi i iz Meksika i Filipina.

 

Prema Correctivu, to je zanimalo i srpske inspekcije. Opisano je nekoliko slučajeva navođenja srpskih inspektora među medicinskim radnicima kada bi posrednik ili agencija organizirali neprijavljeni skup za zapošljavanje medicinskih radnika.

 

Takva se okupljanja obično odvijaju u beogradskim hotelima ili kafićima, a ne potajno, nego naprotiv - prethodno se najavljuju na društvenim mrežama.

 

Primjerice, u siječnju 2018. Halida Bendke iz njemačkog Dürena, u ime svoje posredničke tvrtke, pozvala je medicinske radnike iz Srbije na sastanak u kafić Negro u centru Beograda, piše Correctiv. Inspekcija rada poslala je svog čovjeka, a epilog je bila novčana kazna od 1.200 eura.

 

Kao odgovor novinarima, Bendke, kao i neki drugi koji su kažnjeni, tvrde da je održala samo predavanje, odnosno obavijestila medicinske radnike, a ne da ih je regrutirala. Kaže da su srpske službe korumpirane i da su je kaznile u dosluhu s konkurentskom agencijom.

 

Na rubu zakona

 

U jednom je slučaju sudjelovala ugledna sveučilišna klinika u Bonnu. Krajem rujna prošle godine njezin zaposlenik Mlađen Petrović "informirao" je zdravstvene radnike u unajmljenoj dvorani u luksuznom beogradskom hotelu Metropol.

 

No, iz dokumenata je jasno da im je klinika u Bonnu izričito nuđena kao poslodavac, pa je srpska inspekcija to doživljavala kao regrutiranje i posredovanje u pronalaženju posla, za što Petrović nije imao dozvolu. Kazna je iznosila 1.360 eura.

 

Slučaj je potvrdila i Sveučilišna klinika iz Bonna, naglasivši da se radi o "informiranju" medicinskih radnika te da se radi o prekršaju, a ne o kaznenoj prijavi.

Novinari DW-a prethodno su od samih posrednika dobili potvrdu da rade s one strane zakona. Tada je jedan posrednik priznao da je regrutirao ljude u bolnicama - kaže da ima nekoliko medicinskih sestara koje mu pronalaze klijente. "Na primjer, nazvala me i rekla da ima tri kolege koji bi otišli u Njemačku. Ako uspije, plaćam joj tristotinjak eura po osobi".

Nakon što su otkrića objavljena krajem 2019. godine, Srbija je ubrzo najavila ukidanje programa Triple Win između srpske i njemačke službe za zapošljavanje. Svaki deseti medicinski radnik koji je iz Srbije otišao u Njemačku prošao je taj službeni program.

"Želimo zadržati ljude i smatrali smo da je, s obzirom na ciljeve države, neprimjereno poticati odlaske na ovaj način", rekao je u veljači Zoran Đorđević, tadašnji srpski ministar rada, a projekt je službeno okončan u lipnju.

 

A Correctiv sada piše da odlazak medicinskog osoblja iz zemlje poput Srbije ili Meksika predstavlja veliki problem. "Zemlje poput Srbije također se bore sa značajnim starenjem stanovništva - ali, za razliku od Njemačke, tome se dodaje i iseljavanje mladih."

 

Krajem prošle godine predsjednik Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji "Ćirilica", imao je poruku za njemačkog ministra zdravlja Jensa Spahna: "Spahn, vrlo sposoban ministar zdravstva, kaže: 'Pa dolazim u Srbiju po vaše medicinske sestre.' Rekao sam mu: "Ne dolazi ovamo."

 

Spahn je kasnije rekao da s Vučićem nikada nije vodio takav razgovor.

Iako je Correctiv sada izvijestio o kaznama koje su izrekle srbijanske inspekcije u slučajevima kad posrednici nemaju dozvolu za skup, još nije poznato je li Srbija razbila neku veću mrežu posredovanja koja ljude na sumnjiv način vodi u Njemačku i tako zarađuje puno novca.

dw.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: