INCIDENT U MANASTIRU KOD BARA: Sveštenik Plamenac saslušan u policiji zbog skrnavljenja groba mitropolita Arsenija

Protest meštana Brčela u Crmnici, u Crnoj Gori, zbog skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru, završen je oko 16 sati.

 

Meštani tvrde da je Srpska pravoslavna crkva preko sveštenika Jovana Plamenca, "neovlašćeno i protivzakonito prekopala grob mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve".

Sveštenik Jovan Plamenac dao je izjavu barskoj policiji u svojstvu građanina.

Vikarni episkop Mitropolije crnogorsko primorske Srspke pravoslavne crkve Metodije izjavio je danas da je njihova namera bila da postave krst na grobnom mestu gde je sahranjen mitropolit Arsenije Plamenac, a ne da oskrnave njegov grob. On je novinarima nakon okupljanja građana, u znak protesta zbog, kako je navedeno, skrnavljenja groba, kazao je da je spletom nespretnih okolnosti stvorena tenzija.

Pripadnici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori predvođeni popom Jovanom Plamencem raskopali su, bez saglasnosti Zavoda za zaštitu kulturnih dobara, grobnicu mitropolita Arsenija Plamenca, u manastiru u Brčelima u Crmnici, objavili su ranije podgorički mediji.

Manastir u Gornjim Brčelima podigao je vladika Danilo Petrović-Njegoš. U narodu je poznat kao "Manastir Petrovića". Taj manastir je i zaštićeni spomenik kulture, a zakon tretira i povredu grobnog mesta kao krivično delo.

Metodije je rekao da je bilo planirano da se stavi natpis grobnog mesta ali da bi to moglo da se uradi trebalo je da se zna da li na tom mestu počiva samo Plamenac ili još neko.

Kazao je da je sve što se radilo bilo zbog toga da bi se manastirsko mesto unapredilo, a ne skrnavilo.

Metodije je rekao da će se ubuduće sve što se bude radilo, obavljati u skladu sa zakonom i propisima Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika.

"Ovo je vreme gde je najmanje potrebno dizanje tenzija", rekao je Metodije.

Mandatar Zdravko Krivokapić najoštrije je osudio skrnavljenje grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u porti manastira Gornji Brčeli.

Krivokapić je kazao da oni koji to rade ne mogu da se opravdaju bilo čime i da tim činom sve govore o sebi.

Skranavljenje grobnice osudile su brojne političke stranke u Crnoj Gori.

Kurir.rs/Beta/Vijesti.me

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: