Inovator Stefan Unić prvi put o svom IZUMU javno govori
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Mladi inovator Stefan Unić po prvi put opširno o svom izumu.

Predstavite nam svoj izum.

 -„Personalizovani orgonit“ predstavlja izum i stvaranje novog proizvoda. U pitanju je ekološki proizvod koji ima široki dijapazon primene. „Personalizovani orgonit“ je proizvod koji je budućnost 21. veka i prema istraživanjima koje sam sprovodio naći će se na spisku deset najtraženijih proizvoda na svetu. Njegovom primenom možemo ublažiti elektromagnetno zračenje kojima smo svakodnevno izloženi za čak 50%, možemo ih koristiti za zaštitu životne sredine, kada to kažem mislim na poljoprivredu, postavljajući ove proizvode pored biljaka nećemo imati potrebu za prskanjem hemikalijama, zato što insekti biljku neće napadati kada je u blizini „Personalizovani orgonit“. Možemo ih koristiti za čišćenje vazduha i atmosfera, oni čak uklanjaju i camtrajlsove to su tragovi koji avioni ostavljaju za sobom ti tragovi sadrže puno bioloških i hemijskih agensa, to su otrovi, teški metali, barijum, stroncijum itd...  

Stefan UnićTV KCN JAGODINA / Screnshot - Stefan Unić

Koja je ciljna grupa za upotrebu personalizovanog orgonita?

-„Ovi proizvodi su namenjeni svima, koriste se u domaćinstvu, poljoprivredi itd.. Nemaju vek trajanja i ne zahtevaju čišćenje i  punjenje. Jednom kada se naprave trajni su, praktično su neuništivi. Da bi se napravio jedan ovakav proizvod, potrebna je kreativnost i posvećenost. Jako interesantna stvar jeste da ove proizvod nikada ne može napraviti robot ili da ih pravi mašina, samo čovek može da ih napravi. Jer prilikom njihovih pravljenja mora se pridržavati određenih pravila i preporuka koje je propisala nauka“.

Stefan UnićTV KCN JAGODINA / Screnshot - Stefan Unić

Objasnite kakvu opasnost donosi elektromagnetno zračenje i kakve koristi nam donosi njegovo umanjenje?

-„Dvadeset prvi vek je, vek tehnološke modernizacije, vek interneta, vek televizije itd... Sve je  to lepo, ali nam stavra jedno ogromno zračenje, to menja strukturni omotač oko našeg tela, menja strukturu koju bi smo trebali da primimo od majke zemlje, oni nam šalju onu negativnu koja je štetna po nas. Postoje više vrsta zračenja tehničko to je od uređaja i nije toliko opasno, geopatogeno i kosmotelursko zračenje koja su opasnija. Praktično mi smo sa svih strana okruženi zračenjem, samo pogledajte kroz prozor i šta će te viditi antene, trafo stanice, bazne stanice i još mnogo toga. Jednostavno mi ne možemo pobeći od tog zračenja, možemo ga samo ublažiti. Od 2001. godine postoji i zakon o štetnosti jonizujućeg zračenja. Svakodnevnim izlaganjem nekom velikom zračenju može ostaviti veoma štetne posledice po naše zdravlje“.

Kako se prave vaši orgoniti, po kom principu funkcionišu i koji im je vek trajanja?

-„Na osnovu orgonita koji već postoje dugi niz godina ja sam na osnovu njih došao do „personalizovanog orgonita“, a orgonit mi je bio samo baza za stvaranje novog proizvoda. U sastav jednog orgonita ulaze više različitih materijala bakar, mesing, gus itd... koriste se kristali poput gorskog kristala, hematita, tigrovog oka itd.., a kao vezivni element se koristi smola koja može biti poliesterska, sintetička, prorodna borova smola itd... Dok moj personalizovani orgonit se razlikuje od običnog orgonita, u njegov sastav ulaze takođe isti elementi kao i kod orgonita, ali ja dodajem i još nekoliko elemenata kako bih poboljšao njegovo svojstvo i dijapazon primene. Ja uvek koristim samo prirodnu borovu smolu jer je ona najbolja.

Inovator Stefan UnićTV KCN JAGODINA / Screnshot - Stefan Unić

 

Odakle je došla vaša inspiracija za ovu inovaciju i da li postoji konkurencija koja radi na sličan način?

-„Još od malih nogu sam bio inspirisan za inovacije, nova otkrića, pronalaske, istraživanja itd... Takođe čitanjem, istraživanjem i druženjem sa stručnim i kopetentnim ljudima su me dodatno inspirisala za nauku. Ono što je jako interesantno konkurencija ne postoji, jer ovo je potpuno nov proizvod. Ako uzimamo u obzir orgonite koji su dugi niz godina prisutni i na tržištu, a ovaj proizvod mu je veoma sličan onda možemo reći da je to konkurencija“.

Imali ste ponude da svoje otkriće plasirate u inostranstvo, ali ste ipak odlučili da je zadržite u Srbiji. Zbog čega? Da li su vam takve ponude stizale i od domaćih kompanija i da li postoje izgledi za omasovljenje proizvodnje u našoj zemlji?

-„Tako je dobijao sam razne ponude iz inostranstva da proizvod plasiram na strano tržište, uglavnom su mi se javljali iz Belgije, Mađarske i Vašingtona, ali ja sam odlučio da proizvod ostane ovde i služe našem narodu. Žašto sam to učinio, to je jasno zbog ljubavi prema mojoj zemlji gde sam rođen i gde sam odrastao. Naravno da sam planirao da se otpočne i masovna proizvodnju, ovaj proizvod „personalizovani orgonit“ biće dostupan na našem tržištu najdalje do 2024. godine, u toku su razne provere, ispitivanja, merenja i potrebne su izvesne dozvole za stvaranje novog proizvoda, ovaj proizvod sam pronašao u junu prošle godine, tako da je još uvek u početnoj fazi i realizacija se sporije odvija. Takođe moram naglasiti da sam na istraživanju i pronalasku ovog proizvoda radio punih pet godina, tačnije od moje 16-te godine“.

Mladi inovator Stefan UnićTV KCN JAGODINA / Screnshot - Stefan Unić

 

Šta vam je trenutno najveća prepreka da orgonit postane dostupan na tržištu? Koja bi bila njegova cena?

-„Trenutno najveći problem za plasiranje ovog proizvoda su određene dozvole, i sva kontrola koja je u zastupljena, da ne izuzmem i finansijske probleme koji se takođe podrazumevaju. Kada bih ove proizvode plasirao u inostranstvo bilo bi još više posla i mnogo rada, tako da pored svih mojih obaveza koje imam trudim se da što manje problema sa poslom imam“.

Kako ste zaštitili svoj patent?

-„Moj proizvod još uvek čeka dozvolu za patentiranje, patetentiranje proizvoda je u toku i nadam se da će do juna ove godine biti završeno. Zahtevi se podnose centru za zaštitu intelektualne svojine“.

Koje ste sve nagrade osvojili?

-“Bilo je puno nagrada, sve je krenulo još iz osnovne škole iz raznih oblasti, pa su tako nagrade nastavile da se nižu i iz drugih oblasti. Osvajao sam sertifikate, pohvale i priznanja. Meni najdraža nagrada koja se često pojavljuje u svim mojim intervjuima je Oktobarska nagrada koja je ujedno i najveće priznanje jednog grada, opštine. Osvajao sam i nagrade za počasnog gosta na raznim sajmovima u svetu. Sve nagrade su mi drage i motivišu me da nastavim ovim i još boljim tempom da se borim”.

Stefan - UnićTV KCN JAGODINA / Screnshot - Stefan Unić

 

S obzirom na to da ste student druge godine Visoke tehničke mašinske škole u Trsteniku, da li radite na još nekim pronalascima i na šta su oni usmereni?

-“Naravno da radim na raznim pronalascima, svi moji projekti, istraživanja i inovacije su vezane za životnu sredinu. Jer ekologija je multidisciplinarna oblast  i tu možete ispoljiti sva svoja interesovanja. Sledeći projekat na kome radim vezan je za prečišćavanje vazduha, da otpočnem ovaj projekat naterala me je situacije od pre nekoliko meseci, obzirom da je vazduh u Srbiji bio takav da ne može da se diše ja jednostavno nisam mogao da sedim skrštenih ruku i samoinicijativno sam počeo da istražujem i pokušam da dođem do rešenja, tako da još uvek radim na tome. Mladim ljudima bih poručio da posao budućnosti je posao vezan za ekologiju i tu će te uvek imati posla, prečišćavanje zagaćene vode, zemljišta itd.., tako da je to posao gde nikada nećete sedeti skrštenih ruku, već uvek će te imati posla”..

(J.K. )

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

Stefan Unić, maš. ing. rođen 21. januara 1998. godine u Kruševcu. Živi i radi u Kruševcu, u Rasinskom okrugu.