Ispovijest Danijele Štajnfeld: Zašto glumice u Srbiji šute o silovanjima
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Danijela Štajnfeld je nedavno otkrila da je preživjela silovanje o čemu je svjedočila u svom dokumentarnom filmu "Isceli me" koji je u Srbiji prikazana za Festivalu evropskog filma na Paliću. Ovaj njen rediteljski debi je izazvao veliko interesovanje posebno što je ona, kako i sama kaže, prva glumica koja je javno govorila o ovom problemu.

 

Ona se sama pita zbog čega je to, a uz to je obrazložila zbog čega nije htjela da otkrije ime svog silovatelja, piše Blic.

- Upiranje prsta na jednog čoveka pomerilo bi taj fokus sa moje želje da osvestim problem. Ne bih pravila film da je meni bilo bezbedno da javno govorim. Prva sam glumica u Srbiji koja je o ovome progovorila, međutim: da li sam ja prva kojoj se ovo desilo? Kao što postoji pritisak na meni da kažem ko mi je to uradio kako druge osobe ne bi bile u opasnosti, ja pitam zašto pozorišna i filmska zajednica nikada nije ukazala da postoje takve mogućnosti i zašto kolege i koleginice u dugoj tradiciji srpskog glumišta nikada nisu govorili o tome. Zašto je na meni da sama stvorim bezbednost drugima. Pitam se i zašto se sekusalno maltretiranje odobrava u društvu i ne kažnjava. Ako to odobravate, onda će vam posle uzumanja hemijske olovke jednom oduzeti ključeve od kola. Po zakonima u Srbiji silovanje je zločin, ali se društvo pravi da ne postoji. Rečenica "Neću ti ništa" implicira da ako se ograničim da ti neću ništa, možda ću ti nešto uraditi. Svako može da bude predator nad slabijim samo ako se izjasni "neću ti ništa" - kaže Danijela Štajnfeld u velikom intervjuu za "Gloriju".

Inače, u jednom dijelu filma čuje se i njen razgovor sa silovateljem.

- Htela sam da publika čuje razmišljanje i obrazloženje silovatelja. Ne samo nada mnom nego i nad drugim ljudma, to je obrazloženje zašto neko to može da radi i zašto uzima sebi za pravo da to radi. Da je njegova izjava bila suvše lična, ne bih je stavila u film.

O sebi je rekla i da se konačno zacijelila.

- Sada sam sasvim dobro, iskreno ne bih mogla da pričam sa vama niti da se pojavim u Srbiji na projekciju filma na Paliću da nisam sve raščistila sa sobom. Da nisam zaceljena, ja bih još bila polomljena, plakala bih i ne bih mogla da govorim na ovu temu.

Danijela je u intervjuu rekla i da je spremna da danas ponovo voli.

- O da, jesam. Kada sam povratila veru u sebe, vratila se i vera u ljubav.

IZVOR: OSLOBOĐENJE

Danijela Štajnfeld - crni bombarder portal

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano