ISPRIČALA JE VIC O TITU, A ONDA JE ODVEDENA NA GOLI OTOK: Zbog ove šale Jovanka je preživela jezive stvari

Mlada novinarka Jovanka Ženi Lebl nije ni sanjala šta će da se dogodi posle šale koju je ispričala u svojoj redakciji. Za tren joj se život promenio i surovo je kaznio zbog vica koji je podelila sa svojim kolegama na poslu.

Nakon što je ispričala vic, po Ženi su došla dva udbaša jer je govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula pomenutu šalu. Provela je dve i po godine robije na Golom otoku, sa samo 22 godine.

U to vreme o Ženi, Beograđanki jevrejskog porekla, se nije puno znalo, niti se smelo pisati o strašnom periodu koji je provela na Golom otoku. Jedan od tekstova o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

-Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgajala ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu "druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela". 

Nakon ispričanog vica, došli su po nju i odveli je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gde je od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara“.

https://twitter.com/jovan984/status/1137043462531014656

Posle raspada Jugoslavije, Ženi je objavila knjigu koju je nazvala "Ljubičica bela", a koja je u Izraelu, gde je i živela sve do smrti 2009. godine, postala bestseler. U njoj je opisala jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da je tamo bilo i žena.

-Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekla deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji - pisala je ona svojevremeno.

SrbijaDanas

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: