Istraživanje pokazalo da bi nas mobiteli mogli obavijestiti kada smo pijani
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Istraživanje pokazalo da bi nas mobiteli mogli obavijestiti kada smo pijani

Zamislite ovaj scenarij: vikend je i s nekoliko ste se prijatelja odlučili opustiti i popiti par pića više jer – zašto ne? Vjerujete li nam kada kažemo da vam nakon par piva viška vaš mobitel može dojaviti da je vrijeme za odlazak doma? Na tome radi tim američkih stručnjaka, a ovaj bi potez mogao biti od velike pomoći iz nekoliko razloga, pa možda čak i spasiti ljudske živote, prenosi CNN.

Svaki mobitel ima mogućnost javiti nam da smo popili malo više što bi trebao učiniti na temelju mjerenja promjena u načinu na koji hodamo. Na taj način mobiteli mogu pomoći ljudima da smanje unos alkohola te, još važnije, spriječiti ih u vožnji u alkoholiziranom stanju, izjavili su istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Pittsburghu. Uspješnost mobitela u mogućnosti detektiranja alkoholiziranog stanja pojedinca istražili su u velikom eksperimentu.

Istraživač i liječnik Brian Suffoletto proučavao je 22 odrasle osobe u dobi od 21 do 43 godine i volonterima davao dovoljne količine votke da im se u organizmu stvori koncentracija alkohola od 0,2 promila. Sudionici su imali sat vremena da popiju navedenu količinu votke nakon čega im se mjerila koncentracija alkohola u dahu tijekom perioda od sedam sati. Za to vrijeme kretali su se hodajući u ravnoj liniji 10 koraka naprijed pa su se okretali i ponovili isto. Pri tome su im istraživači elastičnim pojasom pričvrstili pametni telefon na donji dio leđa. Na kraju eksperimenta došli su do zanimljivih rezultata.

Pomoću aplikacije na mobitelu pratili su kretanje ispitanika i pomoću promjena u hodu koje su pratili mobilni senzori lako identificirali kada je osoba prekoračila dozvoljeni postotak alkohola u krvi. Ova kontrolirana laboratorijska studija pokazala je da naši mobiteli mogu, i jesu itekako korisni po tom pitanju. Suffoletto, jedan od glavnih istraživača, i sam je komentirao zašto je ovaj eksperiment istraživanje od krucijalne važnosti:
 

– Izgubio sam bliskog prijatelja zbog sudara zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, i sada sam se kao liječnik pobrinuo za brojne odrasle osobe s ozljedama povezanim s konzumiranjem alkoholom. Posljednjih 10 godina posvetio sam život testiranju digitalnih intervencija kako bih spriječio smrt i ozljede povezane s prekomjernom konzumacijom alkohola. Ovo je samo početak... 

Istraživanje o sposobnosti mobitela u otkrivanju i obavještavanju o alkoholiziranom stanju objavljeno je ove godine u časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Ovo istraživanje samo je početak, ali svejedno od velike je važnosti jer pruža temelj za buduća istraživanja vezanih uz ovu tematiku. Alkohol usporava rad našeg mozga, koordinaciju mišića, kao i moć rasuđivanja, što utječe na našu sposobnost vožnje. Stoga, kad piješ – ne vozi!

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano