ISTRAŽUJEMO - Tajni dokumenti Klintona o Šešelju, Đinđiću i Draškoviću
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Tajna dokumenta iz vremena predsedničkog mandata Bila Klintona sadrže i analize političara koji su bili najaktivniji u našoj zemlji tokom devedesetih. Kroz skener CIA prošli su Vuk Drašković, za kojeg su utvrdili da je harizmatičan ali i sumnjivih organizacionih sposobnosti, Zoran Đinđić, za kojeg su ocenili da bi mogao da zaigra na kartu mladosti, ali i Vojislav Šešelj.

SRBIJA31.07.2020 | 22:31

Tajni dokumenti Klintona o Šešelju, Đinđiću i Draškoviću

Nisu slučajno baš njih trojica razmatrana u izveštaju američke obaveštajne agencije iz januara 1994. godine koji je naslovljen sa "Srbija: Pred izazovnom konsolidacionom godinom". Njih trojica su u to vreme važili za političare koji bi mogli da stanu na crtu predsedniku i lideru SPS Slobodanu Miloševiću. Baš tako su i nazvali prikaz: "Miloševićevi izazivači".

ISTRAŽUJEMO - Tajni dokumenti Klintona o Šešelju, Đinđiću i Draškoviću

CIA u svojoj analizi za Vuka Draškovića kaže da organizacija nije njegova jača strana.

"Vuk Drašković, najharizmatičniji i najpopularniji što se tiče umerene opozicije, još se nije u potpunosti oporavio od hapšenja i prebijanja prošlog leta (u junu 1993. je, sa suprugom Danicom, osuđen na dva meseca zatvora, a oslobođeni su zahvaljujući pritisku međunarodne javnosti i masovnim demonstracijama u Srbiji, pri.aut).

Ipak, poslednja faza kampanje pokazala je da Drašković još može da aktivira široku masu svojih pristalica, iako njegove organizacione sposobnosti nisu nešto na šta se može osloniti", ocenili su obaveštajci CIA u ovom dokumentu sa početka 1994.

Na drugom mestu izabranih političara je ubijeni bivši premijer Zoran Đinđić, a za njega su procenili da će u trci za lidera igrati na kartu mladosti, ali i stila koji odlično prolazi na televiziji.

"Zoran Đinđić, potpredsednik Demokratske stranke i jedna od karata na koju je stranka igrala na parlamentarnim izborima, drastično je popravio imidž stranke u odnosu na 1992, kada ju je vodio Dragoljub Mićunović. Đinđić će sada verovatno truditi da postane lider, oslanjajući se na svoju mladost i uglađeni stil koji televizija voli. Verujući da nada Srbije leži u ‘reformi‘ SPS, možda će stupiti u koaliciju sa Miloševićevom strankom; nismo sigurni u dubinu Đinđićevih demokratskih kredencijala", navedeno je u dokumentu CIA.

Na poslednjem mestu obrađen je lider SRS Vojislav Šešelj.

"Vojislav Šešelj, nekadašnji socilolog na Univerzitetu u Sarajevu, odslužio je zatvorsku kaznu zbog svojih ultranacionalističkih stavova i najpoznatiji je po svojim navodnim ratnim zločinima u Hrvatskoj i Bosni. On brzo razmišlja, dobar je govornik i ima veliku popularnost sve dok uspeva da iskontroliše svoje ponašanje koje sve više ide iz krajnosti u krajnost. Uprkos tome što je njegova partija proklizala na izborima, on uspeva da zadrži uticaj među srpskim nacionalistima u Hrvatskoj i Bosni", naveli su službenici CIA u dokumentu.

Ovaj izveštaj CIA je sastavljen je posle prevremenih parlamentarnih izbora koji su održani u decembru 1993. godine, nakon što je predsednik Srbije Slobodan Milošević u oktobru te godine raspustio skupštinu zbog sukoba SPS-a sa SRS-om, a koji je prethodno svojim glasovima pomogao SPS-u da samostalno formira manjinsku vladu. Tada je SPS osvojio 36,65 odsto, a DEPOS (Ujedinjena opozicija) 16,64 odsto.

Anegdota o Srbima i sankcijama 

U vreme kada je ovaj izveštaj objavljen Srbija je bila je pod ekonomskim sankcijama zbog rata u Bosni. Službenici CIA ocenili su da je većina značajnih političkih lidera, čak i onih koji su demokratskih orijentacija, jako nacionalistički opredeljena, netolerantna na druge etničke grupe i da krive međunarodnu zajednicu za to da je nepravedno kaznila Srbe.

- Nedostaje nam dovoljan broj podataka za ovu tvrdnju, ali jedna anegdota koju podupiru zaključci stipendista govori da se većina Srba pomirila sa ekonomskim poteškoćama, da su bez emocija i rešenosti da promene nešto - stoji u izveštaju.

(Blic)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano