IZVINJAVAM SE, MOŽDA ĆE VAS ŠOKIRATI, ALI I JA SAM SRBIN: Odgovor Kapetana Dragana Sandi Rašković i Sonji Biserko

Nakon vise od 13 godina provedenih u pritvoru i zatvoru, Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan, vratio se u Srbiju. Najavio je i moguće učešće na predstojećim parlamentarnim izborima.

 

Na tu informaciju, reagvale su potpredsednica Narodne stranke, Sanda Rašković Ivić, i Sonja Biserko, osnivačica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

 

Kapetan Dragan je odgovorio na kako kaže, sramne optužbe:

 

One traže da pustim Srbe da se u miru sami brane, i da već jednom zaboravim na drugi svetski rat i Jasenovac, baš kao i na do dana današnjeg bespravno zatočene nevine Srbe u kazamatima Nacističke Države Hrvatske – kaže Vasiljković.

Proći ću, korak po korak, kroz ovaj groteksni tekst, istovremeno i sraman i besraman, i zadovoljiću se time da samo postavim par prostih pitanja, i to samo jednoj od autorki. Onoj kroatofilnijoj. Videćete koja je to, ali da vam odmah kažem: nije Sonja Biserko – rekao je on.

Po dolasku u Srbiju, Kapetan Dragan je dao niz intervjua brojnim medijima, pohvalio se da se čuo sa bivšim saborcima, pojedinim ministrima u Vladi Srbije, kao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Najavio je i moguće učešće na predstojećim parlamentarnim izborima.

Povratak u Australiju čiji je državljanin i koja ga je izručila Hrvatskoj, izgleda ne planira.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić poručuje da Vasiljkoviću to nije pametna ideja:

 

Savetovala bih Kapetanu Draganu da smisao života nađe u nečemu drugom, a ne u politici -.

Da li sam ja tražio bilo kakav savet od Sande Rašković Ivić, i sa kojim pravom mi ga ona uopšte daje, i to javno, preko medija? Zašto mi se nije lično obratila, ako se zaista radi o savetu, i o brizi koju ona izgleda gotovo majčinski oseća za mene i moju budućnost, te eto, tako plemenito hoće da mi pomogne i zaštiti me od nevolja? Ne možete nemati nikakvu političku ideju i baviti se politikom – dodao je i zapitao se:

Kako visokouvažena gospođa Sanda zna da li ja imam ili nemam nekakvu političku ideju? Zar je ona kao psihijatar obučena i za gledanje u pasulj ili u šoljicu kafe, ili možda gata u karte, a može biti da je sve to videla u nekom svom proročanskom snu? Bilo joj je milo, pa joj se i snilo? Kao drugo, zar ona sama nije najbolji dokaz, da je itekako moguće nemati nikakvu političku ideju i baviti se politikom? A daleko od toga da je jedina, zar ne draga Sanda?-

Ulazak u politiku zbog odbrane srpstva u vremenu mira, čini mi se besmislenim – naglašava Rašković Ivić.

Da li je moguće da gospođa Sanda ne primećuje da sama sebe demantuje? Ona znači veruje, da ja imam kao politički program odbranu srpstva, tako sama kaže, a malopre je rekla da nemam nikakvu političku ideju? Da li je, dalje, moguće da gospođa Sanda ne shvata, da je politika odbrane srpstva potrebna i štaviše moguća upravo u vremenu mira, a u vremenu rata se sprovodi vojna odbrana srpstva? Zar je zaista politička odbrana srpstva u vremenu mira „besmislena“ ideja? Ona smatra da je Kapetan Dragan platio visoku cenu učešća u ratu i da je bolje da na tome ostane – kaže kapetan Dragan i dodaje:

Ja sam, draga gospođo Sanda, platio visoku cenu učešća u ratu, tokom rata i ratnih dejstava, dobrovoljno rizikujući svoj život. Ali, draga gospođo, verovatno ste primetili da nije ostalo samo na tome, nego sam platio i visoku cenu robijanja nepravedno i nepravno osuđen kao nevina žrtva, kriv samo zbog toga što sam se rodio kao Srbin, a nisam izdao svoj narod i napustio ga kad mu je bilo najteže? Ja nisam došao u Srbiju pravo sa ratišta, kao što bi lako mogao da pomisli neko ko čita vaš tekst, već sam došao sa dugogodišnje robije, draga gospođo, kao Nelson Mendela na primer, koji nije izazvao ničije čuđenje ulaskom u politiku. Naročito ne zbog svojih poodmaklih godina, kako vi kažete, koji ste mlađi čitave dve godine od mene, gotovo kao tinejdžerka. Uključivanje u politiku i to u poodmaklim godinama, bez jasne ideologije, a s očiglednim koketiranjem s vlasti, izgleda kao da želi da naplati svoje stradanje u zatvoru -.

Osvrnuo se na izjave da koketira sa vlašću i rekao:

 

Zar nije mnogo očiglednije da vi, u mom slučaju, jasno i otvoreno koketirate sa hrvatskom vlašću, trudeći se – po svemu sudeći sami plaćeni od iste za tu uslugu – da je zaštitite od moje tužbe i naplate štete koju sam sasvim jasno i nedvosmisleno najavio? I najava angažmana u doba epidemije deluje kao pozicioniranje na mala vrata -.

Zar zaista mislite, draga gospođo Sanda, da sam ja birao da li će biti ili ne epidemija kad izađem na slobodu, pa sam lukavo isplanirao da dođem u Srbiju baš u to vreme, jer mi nekako mnogo više odovaraju mala nego velika vrata? Najbolje će biti da Kapetan Dragan pusti Srbe da se u miru sami brane. A on da uživa u slobodi – poručio je Vasiljković Sandi Rašković Ivić i dodao:

I na kraju balade, draga gospođo, niste pronašli vaš lični mir, dok me niste izbrisali sa spiska Srba,vi zatražili da ih pustim na miru, da se brane u miru? Ja vam se unapred izvinjavam što će vas to možda šokirati, ali znate, prosto ne znam kako to da vam kažem: i ja sam Srbin. To su mi priznali svi hrvati iz Nacističke Države Hrvatske, to mi je priznala čak i Sonja Biserko, vali vi mi eto ne priznajete, čak ni to. Kažite mi onda na kraju, kao čovek i kao psihoterapeut: ko sa kime tu koketira? I zar ste zaista toliko potonuli, da niste u stanju čak ni da zamislite, da ima ljudi, pa čak i Srba, takvih kao što sam ja, koji odbranu Srba i Srpstva, i svedočenje istine o Srbima kao o nevinim žrtvama genocida tokom celog dvadesetog veka, smatraju svojom pravom i istinskom slobodom? Shvatate li vi sirota gospođo, da sam ja bio slobodan i u Lepoglavi, neuporedivo više nego vi, koji me tako bezumno napadate, samo zato što sam Srbin, i po rođenju i po opredeljenju?-

Osvrnuo se i na Sonju Biserko:

 

Ona svedoči sama za sebe, ko je i šta je, za koga radi i protiv koga.Ona je neprijatelj svega što je srpsko i celokupnog srpstva, to je sasvim jasno i ona to i ne krije -.

U odnosu na gospođu Sandu, na neki način je čak i poštena. Ne kaže narodna mudrost uzaludno: „Sačuvaj me Gospode od lažnih prijatelja, a sa neprijateljima ću se sam izboriti“. I tako je Sanda Rašković Ivić je, na moje čuđenje, i veliku žalost, ničim izazvana, prevazišla u antisrpskoj histeriji čak i Sonju Biserko. Quo Vadis Sanda? – zaključio je kapetan Dragan.

izvor: nacionalist

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: