JAVILE SE I BALKANSKE ULIZICE: Bajdenu izbor za predsednika SAD čestitali i pojedini lideri iz regiona

Lideri iz regiona reagovali na vest o pobedniku američkih izbora.

Posle objave američkih medija da je Džozef Bajden izabran za predsednika SAD, stigle su i prve čestitke sa Balkana, iz regiona u kojem je Amerika posejala mnogo zla, aktivno uz podršku Nemačke učestvovala u razbijanju Jugoslavije i otpočinjanju građanskog rata, kršila sva međunarodna pravila i bombardovala slobodarske narode koji su se protivili njenoj hegemoniji i podršci kriminalcima - ubicama, trgovcima ljudima, oružjem i drogom.

Zato su oni koje su na ovim prostorima protežirale Sjedinjene Američke Države, uzrokujući time prolivanje reka krvi i posrtanje ekonomija, požurili da čestitaju svojim gazdama na izboru novog ratnog sokola, koji se u svetu žargonski još zove i američki predsednik.

Tako su izabranom predsedniku Bajdenu čestitke preko Tvitera uputili hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednici Crne Gore i Slovenije Milo Ðukanović i Borut Pahor, dok je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev čestitao na Fejsbuku.

 
 

Hrvatska: Radujemo se

Plenković je u čestitki naveo da se Vlada Hrvatske raduje saradnji s Bajdenom i izabranom potpredsednicom SAD Kamalom Heris i njihovom administracijom na jačanju bilateralnih veza i jačanju transatlantskog partnerstva.

 

Među prvima, ako ne i prva u Hrvatskoj, na Tviteru je Bajdenu čestitala bivša predsednica Hravatske Jadranka Kosor, prenosi Index.hr.

Slovenija: Nadahnuti smo

Predsednik Slovenije Borut Pahor je u čestitki izrazio optimizam u pogledu budućih odnosa.

 

Pahor je napisao da se rado seća sastanaka sa Bajdenom, posebno zvaničnih razgovora u Beloj kući 2011. godine i učešća Bajdena na Brdo Sastanku Brionskog procesa 2015. godine.

- Sve ovo me nadahnjuje optimizmom u vezi s našom zajedničkom budućnošću, u kojoj će Slovenija i SAD ostati prijateljske zemlje i čvrsti saveznici - rekao je slovenački predsednik.

Severna Makedonija: Budućnost je svetla

I premijer Severne Makedonije Zoran Zaev cestitao je Bajdenu izbor za 46. predsednika SAD i izabranoj potpredsednici Kamali Heris.

 

- Siguran sam da ćemo nastaviti da razvijamo odlične odnose Severne Makedonije i SAD. Produbljivanje našeg strateškog partnerstva i jačanje saveza u NATO-u. Budućnost je svetla - napisao je Zaev u objavi na Fejsbuku.

Milo: Velika pobeda demokratije

Milo Ðukanović je na Tviteru opisao izbor Bajdena kao veliku pobedu za američki narod i potvrdu snage američke demokratije, kao i veliku pobeda za demokratski svet.

 

- Početak nove etape naše plodne saradnje, i kontinuitet našeg višedecenijskog prijateljstva i poverenja - napisao je Ðukanović na Tviteru uz nasrdačnije čestitke izabranom američkom predsedniku.

IZVOR SRBIJA DANAS

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: