Јока Миловановић (87) из Лопара, мајка херој, у рату је изгубила три сина, борца ВРС, Миодрага, Трипуна и Ђоју

-Тешко је кад мајка изгуби дијете, то је рана непреболна, а ја сам у прошлом рату остала без тројице мојих соколова.

Сузе крећу низ остарјело лице, и тешко даље говори Јока Миловановић, мајевичка мајка Кнежопољка, која живи своје старачке дане са унуком Дијаном у лопарском насељу Слатина.

-Унука Дијана брине о мени - прича бака Јока. - Живимо у новој кући коју сам добила захваљујући Милораду Додику. Што нам је обећао, то је прије четири године и испунио. Он нам је обезбедио намјештај и лежај, и шпорет, а мени лично је донио икону Светог aрхангела Михаила, моје крсне славе. Хвала му до Бога на свему.

Каже нам да је све мање оних који је обилазе, а све више оних који заборављају...

- Моји синови, очи моје, Миодраг и Трипун, погинули су у једном дану, крајем маја 1992. године на Мајевици. Трипун је имао само 21 годину и био је пред женидбом, а иза Миодрага остадоше супруга Душанка и син Синиша. Трећи син Ђојо погибе три године касније код Мркоњић Града у четрдесет трећој години, па ми још двоје унучади, Мирко и Мара, остадоше без оца - тугује бака Јока док прелистава албум са фотографијама својих синова.

Присјећа се и своје тешке младости, када је, више гладна него сита, сејала кукуруз, пјешачила километрима до воденице да самеље врећу брашна, да испече проју и прехрани десеторо гладних уста.

- Кувала сам чорбу од дивљих џанарика, које бих задробила пројом. Ето како смо преживљавали... Данас живим од успомена и сећања на погинуле синове. Имам још четворицу синова и три кћери, имам, Богу хвала, много унучади и чак двадесет петоро праунучади - са једва приметним осмијехом набраја бака.

Само, како каже, жели да су сви они здрави.

- Мени више ништа не треба, немам никаквих жеља. Све сам сузе исплакала, гуше ме астма и туга за синовима... Једино бих вољела, ако би то могло, да имам на располагању какво теренско возило, да, док сам још жива, лошим макадамским путем одем до гробља у Миросавцима, да обиђем тројицу мојих соколова...

 

ИЗВОР ФБ: Борци из Крајине и Републике Српске

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: