Još od 2017 ovaj čovek iz Švajcarske dolazi u lov u Zvornik svaka čast za ovakvu ljubav

Slaviša Stanovića iz Švajcarske skoro svaki lovni vikend pređe do 1.000 kilometara, kako bi lovio divljač sa kolegama iz rodnog Zvornika.

Ovaj gest Stanojevića je najbolji primer, koji pokazuje koliko su čvrste i neraskidive veze ljudi u inostranstvu sa mestima u kojima su se rodili, odrasli i živeli ustaljenim načinom života.

 

 

Stanojević, koji je rodom iz zvorničkog sela Roćević, kaže da za dobro društvo i uživanje u lovu sa drugovima, nije problem put od 1.000 kilometara iz Belincone, u Švajcarskoj, do Zvornika.

Priča da ga je u lov od sedme godine vodio njegov tetak Slobodan, a družeći se sa iskusnim lovcima vrlo brzo je naučio sve tajne lova.

- Gledao sam i učio kako to rade iskusni majstori tako da sam pravi lovac postao sa 15 godina - kaže Stanojević, koji se lovom bavi duže od dve decenije.

 

On je pored članstva u Lovačkom udruženju „Soko” iz Kozluka, član i lovačkih udruženja iz Rogatice, Šekovića i Kopra u Sloveniji gde takođe ide da lovi.

- Skoro svaki vikend dolazim u rodni kraj, ali i druga, meni draga, mesta da lovim. Nije mi teško da iz Belincone pređem 1.100 kilometara da bih bio sa svojim lovcima, kolegama. Zahvaljujući lovu stekao sam brojne prijatelje, što me čini srećnim čovekom - navodi Stanojević.

Upravo je ovo jedan od razloga zašto Slaviša pomaže razvoj lovstva. Novac, pre svega, donira za izgradnju lovačkih kuća, ali i za druge potrebe lovačkih organizacija.

- Sa zadovoljstvom sam pomogao gradnju lovačkih kuća i domova u Roćeviću, Zvorniku, Šekovićima i Rogatici - ističe Stanojević, koji je poznat kao dobar uzgajivač pasa, uglavnom srpskih trobojnih goniča.

- Do sada sam odgojio više od 150 pasa od kojih su njih 15-tak bili vrhunski goniči. Na ocenskim smotrama moji psi su osvajali brojne nagrade - priča Stojanović.

 

Dodaje da je veliki broj tih pasa poklonio svojim kolegama lovcima.

Za doprinos lovačkim udruženjima i razvoju lovstva uopšte dobio je brojna priznanja, među njima „Zlatni orden” Lovačkog saveza RS i „Zlatnu značku” LS Kopra u Sloveniji.

Njihova solidarnost je i dovela činjenice da je na području regije Birač izgrađeno više od 40 lovačkih kuća i 6 lovačkih domova, za šta je utrošeno oko 2 miliona KM.

Dobrom lovcu treba i dobra oprema

Pored dobrih lovačkih pasa, lovcu je potrebna kvalitetna lovačka oprema. Slaviša kaže da u nju ulaže značajna sredstva.

 

- Trenutno posedujem „beretu” petometku. Dosta sam lovačke opreme poklonio prijateljima u raznim lovačkim udruženjima - kaže Stanojević za „EuroBlic“.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano