"JUGOSLOVENSKA IDEJA BILA NAMETNUTA" Kusturica smatra da je zapad preko Srba pripremao rat sa Rusijom

Ako bude novog rata Zapad će ga voditi protiv Rusije kao što su bili i Prvi i Drugi svjetski rat – rekao je Kusturica za moskovski časopis “Međunarodni život”, koji izdaje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

On je, povodom godišnjice NATO bombardovanja, istakao da su Srbi krvavo plaćali svoje iluzije, ne samo o lažnoj braći, nego o lažnim zapadnim saveznicima.

Kusturica smatra da je srpska vezanost za Rusiju bila i ostala i da je Rusija i danas, jedini garant da će Kosovo i Metohija ostati srpsko.

– Naš jedini pravi saveznik što se tiče Kosova je Rusija i, na sreću, naše rukovodstvo je još dovoljno mudro, za razliku od opozicije, pa može da balansira i ne uvodi sankcije Rusiji – rekao je Kustiruca.

Na pitanje žali li zbog raspada Jugoslavije, Kusturica je rekao da ne žali za tom državom, a nostalgičan može da bude prema određenim ljudima i događajima.

– Lakoća kojom se ona raspala govori o tome da je Srbi nisu željeli i da im je jugoslavenska ideja bila nametnuta. Bio je to projekat koji je Zapad nametnuo 1918. godine, a i druga Jugoslavija je stvorena dogovorom velikih sila – rekao je on.

On je ocijenio da je Srbija prva zemlja na svijetu koja se suprotstavila silama Zapada, da je prvi borac – antifašista u Evropi bio Dragoljub Draža Mihailović, koji je u maju 1941. kao pukovnik kraljevske Jugoslovenske armije u brdima Srbije organizovao prvu grupu oslobodilačkog pokreta, te je pojasnio da se prva srpska gerila nije zvala partizani, kako to smatraju u Rusiji, već četnici.

izvor: srpska info

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: