Kada ćemo osuditi ustaški genocid ?

„Glasajte po savesti, neka to bude naš proboj za istinu o Jasenovcu. Ko ne glasa za ovaj predlog da osudimo genocid, znači da ga podržava”, rekla je Smilja Tišma, jedan od retkih još živih svedoka i glasova iz Jasenovca, predlažući poslanicima u Skupštini Republike Srbije da usvoje rezoluciju o ustaškom genocidu.

Ne bih rekao da je u ovom apelu bila nedovoljno glasna i jasna, pre bih upitao brojne poslanike Skupštine Republike Srbije gde im je bila savest kad je samo njih 30, a nekoliko dana kasnije njih 40, glasalo za ovaj predlog, a čak 123 nisu glasala. Ne mogu da verujem, sve mi se pričinjava da su se o ovom predlogu izjašnjavali u Saboru Republike Hrvatske, a ne u našoj skupštini.

„Politika” je u 14 sitnoslovnih redova, na petoj strani, donela ovu vest. Pokušaji da ova rezolucija ugleda svetlost dana traju od 2016. Godine i do danas su ostali u mraku, „jer još nije vreme za to”. Sadašnja vlast, koja s pravom ima veliku podršku naroda, dužna je da odgovori zašto još nije vreme za to i kada će ono doći.

Hoće li Smilja Tišma dočekati taj dan? Hoće li rezolucija za koju se ona zalaže osvanuti krupnim slovima na prvoj strani „Politike” i uneti bar malo svetla u tamu jasenovačkih jama? Hoće li kroz nju progovoriti i stotine hiljada nedužnih koji su ubijeni metkom, maljem ili nožem i bačeni u te jame?

Hoće li, kada će i zašto ovih dana nisu?

Dimitrije Stojšić,
Sremska Mitrovica

izvor: politika

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: