Je li kafa zdravija od čaja?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Svaki pravi ljubitelj kafe reći će vam kako je kafa mnogo ukusnija od čaja (sadrži više od 1000 različitih komponenti okusa dok crni čaj sadrži svega 400), no okus nam ne govori mnogo o koristima koje ova pića imaju na naše zdravlje. Stoga pročitajte ovih 5 medicinskih razloga prema kojima je kafa zapravo zdravija od svog gorkog suparnika – čaja.

Kafa sprečava depresiju i mogućnost samoubistva

Nerijetko čujemo ljude kako govore da bi umrli bez šoljice kafe, no to pretjerivanje zapravo sve više dobiva na težini. Naučno je dokazano kako kafa smanjuje nivo stresa i depresije, a čak i odlazak u kafiće dodaje jako bitan aspekt socijalizacije i zajedništva. S druge strane šoljica čaja često se povezuje s tišinom, usamljenošću i zadubljenošću u vlastite misli.

Opuštanje crijeva ima neočekivane koristi

Svima nam je poznato da kafa može imati povoljan učinak na našu probavu, no malo se govori o nauci iza toga. Kafa zapravo sadrži visoku koncentraciju klorogenske kiseline koja ubrzava probavu, a jedna od najvećih koristi jest smanjivanje šanse za dobivanje raka debelog crijeva.

Kafa može povećati otpornost na rak jetre (povećanjem nivoa  željeza u krvi)

Pri umjerenoj konzumaciji polifenoli u kafi povezuju se u željezo. Osim protiv raka, kafa se također bori protiv drugih bolesti jetre kao što su ciroza, hepatitis C i (nealkoholna) masna jetra, a pomaže i usporiti efekte alkoholizma. S druge strane, iako su provođena neka istraživanja o utjecaju čaja na jetru, nijedno (dosad) nije dalo konačan odgovor.

Osobe koje piju kafu manje konzumiraju teške droge

Da kafa izaziva ovisnost svima nam je poznato. Iako apstinencijska kriza možda neće izazvati halucinacije ipak je teško prestati s konzumacijom jer kofein pogađa iste receptore u našem mozgu kao i nedopuštene supstance poput kokaina. Neka su istraživanja pokazala kako kofein smanjuje žudnju za hemijskim elementima koje naš um asocira s teškim drogama, stoga se konzumacijom kofeina smanjuje potreba za konzumiranjem droge. S druge strane, šoljica čaja teško će na ovisnika imati isti efekt.

Budnost može spasiti život

Iako listovi čaja zapravo sadrže više kofeina nego zrna kafe, kada je pripremljena za piće kafa sadrži i do tri puta više kofeina od čaja. Takav dodatan izvor energije ne spašava nas samo od pospanosti ujutro, ponekad može spasiti i živote. Zamislite samo situaciju u kojoj je vozač ogromnog kamiona (ili autobusa u kojemu se vozite!) na autocesti opušten jer je cijeli dan pio čaj.

(Finirecepti)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano