Kako izabrati valjan lovački nož.

 

Nož je neizostavna i nezamenjiva alatka, od kada je sveta i veka. Izbor noža je pitanje individualnih afiniteta. Različita iskustva koja stičemo u prirodi, utiču i na to da vremenom preispitujemo i menjamo svoje afinitete.

 

Za koji nož ili kombinaciju sečiva se opredeliti kako bismo bili optimalno opremljeni u prirodi? Da li kupiti fiksni nož ili preklopni džepni, za koje dimenzije sečiva se opredeliti, da li i kako kombinovati nož sa sekirom? Sva ta razmišljanja stvaraju slatke muke u traganju za pravim izborom, koji prvenstveno zavisi od konkretnih potreba na terenu.

Minimalizam je moguć kada se ide par sati na izlet, ili je izvestan boravak uz toplu peć u lovačkim, planinarskim domovima ili u uređenim kampovima sa ognjištima i šatorima. Ukoliko se ide u prirodu na duže, van uređenih objekata, pravilan izbor opreme je od vitalnog značaja. Tada se vodi računa o funkcionalnosti, pouzdanosti, težini, broju ljudi u grupi i raspodeli tereta, a sve je to još povezano i sa godišnjim dobom.

 

 

Fiksni noževi velikog sečiva su moćni pri radu, omogućavaju cepanje drveta, obradu plena i pripremu mesa za hranu, a i pružaju osećaj sigurnosti na otvorenom terenu. Teški su, ali mogu da zamene sekiru i tako olakšaju ranac. Međutim, nisu podesni za sve poslove, njima se recimo teže otvara manja divljač. Njihova cena je viša srazmerno većoj količini čelika, kože za futrolu, kao i većoj količini uloženog rada koji njihova proizvodnja iziskuje. U ovu grupu spadaju A1, PHK, NL3, Vulkan V1, navodi sajt vrhunskinozevi.blogspot.com. Oni koji tragaju za nekim srednjim sečivom koje miri krajnosti, obično se odlučuju za S1.

 

Lovački nož i futrola

Foto: Facebook

Kraća sečiva su upotrebljivija za jednostavnije poslove oko pripreme hrane, kao i za obradu sitnih komada drveta. Većinom se koriste za manje grube poslove u logoru. Laganija su i zauzimaju manje prostora pri pakovanju, manje se vide ispod garderobe, pogodnija su za kraća putovanja i uz sekiru zadovoljavaju svaku potrebu u logoru ili na terenu. To su WM1, KK, F1, H1, TK2. Pojavom novih laminiranih čelika visoke klase, dobili su na upotrebljivosti i pouzdanosti, pa je prednost velikog jakog sečiva donekle relativizirana.

 

 

Preklopni džepni noževi su specifična podvarijanta, laki i kompaktni, nose se u manjim futrolama u džepu ili oko vrata, često i kao rezervno sečivo ili pomoćni manji nož uz veći kamp-nož. S obzirom na svoju konstrukciju, preklopni noževi imaju više pokretnih delova pa su zato komplikovaniji za izradu i srazmerno skuplji, posebno ona sečiva za koja se koristi vrhunski čelik, kvalitetne obloge rukohvata i karakteriše ih visoki stepen finalne obrade (U4, U2, GP, PXLwh).

Slično je i kada su u pitanju lovačke i druge ručno kovane sekire. Izbor nije veliki, ali se jasno uočavaju razlike u kvalitetu čeliku i materijalu za ručke, kao i balansu sekire. I tu su brojna pitanja pri opredeljivanju: manja sekira za dranje i obradu divljači, ili neki veći model sa dužom ručkom a istom težinom glave, ili sekira težine 850 gr sa rukohvatom od 660 mm, koja predstavlja idealni odnos balansa i upotrebljivosti za rad u šumi, sečenje mesa i obradu manjih komada drveta kada se sekira drži tik ispod glave, kao nož.

 

Lovački nož i vojnički ranac

Foto: Facebook

Univerzalni recept nije lako naći. Teško je i pri kupovini prevazići impuls "ljubavi na prvi pogled" i držati se striktno liste unapred utvrdjenih kriterijuma koje smo postavili. Poznata je izreka da ne bira čovek nož, već nož čoveka. Ukoliko volite da vam oprema bude pouzdana i da traje, ako kupovinu alata posmatrate kao investiciju, a ne kao trošak, u startu imate manje dilema. Danas se jasno izdvaja nekoliko vrhunskih proizvođača kvalitetnih noževa i sekira od masovne i jeftine "štanc produkcije" bez porekla i deklarisanog kvaliteta. Kombinacija tradicije, kvalitetnog čelika najnovijih generacija i savremene tehnologije, nesumnjivo pruža najviše – funkcionlnost, pouzdanost, trajnost i vrhunski dizajn. Takav alat se prenosi u nasledje sledećim generacijama.

Da rezimiramo, evo nekoliko standardno dobrih rešenja:

- tipično lovačko sečivo H-1 (laminirani Vg-10 ili SGPS-3G), u kombinaciji sa lovačkom sekirom težine 700 grama i dužine 406 milimetara (Mala lovačka sekira)

- pilotski nož za preživljavanje F-1 (laminirani Vg-10 ili idealno SGPS-3G) u kombinaciji sa  sa sekirom težine 550 grama i dužine 254 milimetara (mala sekira) ili sa sekirom težine 850 gr i dužine 660 mm (šumska sekira)

- za ljubitelje preklopnih noževa odlična je kombinacija moćnog radnog konja PXLwh, izradjenog od laminiranog kobaltnog čelika, sa sekirom težine 700 gr i dužine 550 mm (velika lovačka sekira)

- za zimski dnevni lov ili lov na sitniju divljač, zeca i fazana, idealna je kombinacija U-2 noža (SGPS 3G čelik) i Wildlife sekire težine 550 gr i dužine 330 mm ili već pomenute male lovačke sekire; spomenimo u ovom kontekstu GP, ekskluzivni preklopni  laminirani kobaltni nož, čije  je obeležje za vrhunski kvalitet i dizajn. To je remek delo savremenog svetskog nožarstva i uvek izmamljuje uzdahe posle lova, jer osim što je remek delo istovremeno je i “radni konj” bez premca, 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano