Kako je Sulejman Muratović postao Dušan Obrenović: Na sahrani vladike Atanasija bio je i ovaj mladić: "Nisam prešao, ja sam se samo vratio u pravoslavlje"

U litiji koja je na poslednji počinak ispratila upokojenog vladiku hercegovačko zahumskog Atanasija pažnju javnosti skrenuo je mladić Dušan Obrenović (24), koji se rodio pod imenom Sulejman Muratović.

 

Ovaj mladić živi u Kosovskoj Mitrovici, potiče iz mešovitog braka, a pravoslavlje je prešao 2016. godine. Danas je sa rančem na leđima došao da isprati vladiku Atanasija do manastira Tvrdoš, gde je sahranjen.

FOTO: RAS SRBIJA

 

- Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio - rekao je Dušan za Alternativnu televiziju iz Banjaluke (ATV).

Kako kaže, otac i sestra se nisu bunili zbog njegove odluke da promeni veru, dok majka nije bila oduševljena.

 

- Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: "Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar". I ja, eto, uz Božiju pomoć 2016, 8. maj je bio, na Markovdan, krstio sam se u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana - priseća se Dušan.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

- Imaju neki kojima smeta, neki tu iz grada, neki muslimani ismailjćani, smeta im to što sam kršten. Ima i nekih pravoslavnih kojima smeta i dobacuju mi svašta na ulici, ali ne obazirem se. Bog je taj koji će da sudi svakome, ne obazirem se toliko na to. Ne mrzim ih - priča Dušan.

izvor:_ atv/blic

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: