Kako je Titina štafeta najavila raspad Jugoslavije
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

 

Povodom Dana mladosti cijelom se Jugoslavijom nosila Štafeta mladosti, učesnici su je nosili u rukama i trčali s njom diljem cijele države, a ona bi se na 25. maja uručivala Titu. Posljednja Štafeta mladosti potječe iz 1987. godine, a oko njenog dizajna i danas kolaju razne teorije, kako je upravo štafeta najavila raspad Jugoslavije. Pa zbog toga i dan danas izaziva pažnju.

Naime, te godine dizajn štafete i idejno rješenje plakata za Dan mladosti povjereno je Novom kolektivizmu, ljubljanskom dizajnerskom studiju. Skandal je izbio kada je otkriveno kako je prateći plakat zapravo neznatno izmijenjena verzija nacističkog plakata Trećeg Rajha, Ričarda Klajna (Richard Kleine) iz 1936. godine.

Kada je postalo jasno da se ovo rješenje slovenske umjetničke grupe ne može upotrijebiti, za potrebe obilježavanja Dana mladosti 1987. godine, naknadno je izrađena nova štafeta. Štafeta je morala zadovoljiti sve standarde tako važne manifestacije. 

Ipak, u njenom izgledu s osam crvenih dioda koje podsjećaju na kapljice krvi i krnjom petokrakom mogli su se prepoznati nagovještaji događaja koji će uslijediti na ovim prostorima devedesetih godina. 

Izgled štafete

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano