Како развити радне навике код деце

Навика представља стечену радњу која је током дугог увежбавања постала у великој мери аутоматизована, а то значи да често понављање извесних покрета и радњи, омогућује њихово учвршћивање у нервном систему, услед чега се радња механизује тј. обавља се сама од себе, без посебно усмерене и концентрисане пажње.

 

Прве навике код деце које се постепено уводе, формирају се без већег удела процеса учења. Што је дете старије, фактор раста престаје бити значајан, а улога учења постаје све већа.

Основне навике које су важне за усвајање код деце млађег узраста

Хигијенске навике – Дете треба да се навикне да хигијенски живи, да се пријатно осећа у чистом и уредном, а тек касније долази до свести детета и потреба за тим.

Навике културног понашања – Ако га од малена навикнемо да се пристојно понаша, помогли смо детету да се што пре осамостали, да са лакоћом ступа у контакте са вршњацима и одраслима.

Радне навике – Настају формирањем дететовог правилног односа према раду и његовим постепеним увођењем у рад.

Основна правила изграђивања радних навика

Што почнеш – то заврши – Увек подстичите дете да своју активност приведе крају. Деца коју родитељи стално прекидају (ручак, одлазак на спавање…), и која су тиме присиљена да исту активност често »сецкају« и поново започињу – брзо почну да се досађују и изгубе могућност за развој концентрације.

Самосталност – Омогућите детету што више самосталности у раду. Уздржите се од учествовања у изради домаћих задатака, јер су они дететова обавеза а не ваша.

План рада – Деца воле рутину. Испланирајте детету време за учење, за израду домаћих задатака, али и за оно што детету представља задовољство (игра, тренинзи, гледање цртаћа…).

Концентрација – Покушајте да фокусирате дечју пажњу на активност која је у току. Концентрација је веома важна за школско учење и формирање радних навика.

Мотивација – Отпор или тренутно неразумевање градива може да буде велика препрека детету да уопште почне да учи. У овим случајевима је важно да не попуштате и не проналазите компромисна решења („Добро, ако ти је тешко, не мораш…“), већ да се ухватите у коштац са суштином проблема.

Дете, човек у малом, свет који га окружује и учење најбоље савладава кроз игру. Игра је његова реалност, и најбољи начин стицања радних навика оствариће играјући се. Одрасли су ти који ће гајити игру јер она не зна за границе, док је игре, учење се подиже на виши ниво.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: