Kako sačuvati CIKLAMU za NAREDNU GODINU?

Ciklama voli prohladno vreme i vlažnu zemlju. To znači da ne voli mraz i natopljenu zemlju. Pošto postoji dosta vrsta ciklama i mnoge mogu da prezime napolju, ali su neke i sobne biljke, dobro se raspitajte pre nego što odaberete biljku.

 

Obešeni listovi

Ako se ciklami zimi "obese" listovi znači da joj je vruće.

 

Voli hladno vreme i vlažnu zemlju, ali ne mraz i natopljenu zemlju!

 

Persijska ciklama se, recimo, gaji kao sobna biljka, a cveta onda kada je to nama najpotrebnije - zimi i u rano proleće. Iako je sobno cveće, temperatura ne sme da bude viša od 20 stepeni. Dakle, držite je što dalje od grejnih tela, ali blizu prozora, jer joj je svetlo neophodno. Idealno mesto za ciklamu je zastakljena terasa.

 

 

Kako sačuvati ciklamu za narednu godinu?

Ovo je najteži problem većine baštovana. Prvi korak je da se ispoštuje njen biološki sat, pa kada precveta treba znati da ulazi u period mirovanja. Premestite je u hladniju prostoriju, smanjite zalivanje na najviše jednom nedeljno. Pustite da se osuše listovi.

 

Bez panike, neka se osuše svi listovi!

Posle mesec dana je zalivajte dva puta mesečno. Do leta će potpuno nestati nadzemni deo biljke. Tada se ciklama seli na tamno i suvo mesto, daleko od sunca. U takvim uslovima mora da provede najmanje mesec dana. U tom periodu se ne zaliva.

 

U avgustu izvadite gomolj iz saksije. Lepo ga očistite i ponovo posadite u istu saksiju (prethodno opranu) svežu zemlju punu treseta i humusa. Počnite sa umerenim zalivanjem. Kada se pojave prvi istovi počnite sa prehranom.

 

Izvor : magazin.novosti.rs

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: