BRAVO - Kapetan Ana Perišić - prva žena pilot Vojske Srbije

Potpredsjednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas prvom samostalnom letu na avionu "orao" kapetana Ane Perišić.

Kapetan Ana Perišić - prva žena pilot Vojske Srbije

- Perišićeva je prva žena pilot u istoriji srpske vojske na jurišnom vazduhoplovu, saopšteno je iz kabineta ministra.

Stefanović je istakao da je ponosan što je dama postala prvi pilot jurišnog borbenog aviona i koja u svakom trenutku može da bude jednako uspješna ili uspješnija od bilo kog muškarca u obavljanju ovih poslova.

Na vojnom aerodromu „Morava“ u Lađevcima, na uspješno izvedenom kontrolnom letu, kapetanu Ani Perišić po slijetanju među prvima je čestitao i ministar, a zatim i kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade.

"Drago mi je što je tako i to jeste prostor za nove mlade generacije mladih žena iz naše zemlje koje mogu da pronađu svoju karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i karijeru u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije" , istakao je ministar.

Zahvalio je Ani Perišić zbog prilike da danas vidi, kako je rekao, jednog veoma uspješnog pilota, za koju su starešine i stručnjaci ocijenili je imala veoma uspješan let nakon koga sada može da ide i u samostalne letove.

Takođe je naglasio da je danas bio u prilici i da posjeti 98. vazduhoplovnu brigadu, za koju se kako je naveo, može reći "da je čuvar našeg neba", te izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da vidi helikoptere Mi-35 koja je naša vojska nabavila, kao i avione tipa „orao“.

Kapetan Ana Perišić pripadnica je 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, uspešno završava preobuku sa vazduhoplova supergaleb G4 na vazduhoplov „orao“.

Govoreći o utiscima nakon prvog samostalnog leta, istakla je da ih je teško opisati riječima, a na pitanje kako se osjeća kao prva žena pilot koja je to ostvarila, odgovorila je da je riječ o zadatku za koji se trudi da ispuni najbolje što može.

Tokom obilaska pripadnika 98. vazduhoplovne brigade na vojnom aerodromu "Morava" kod Kraljeva, kome je prisustvovao i zamjenik komandanta RViPVO brigadni general Željko Bilić, zamenik komandanta te jedinice pukovnik Aleksandar Milićević referisao je o nameni i zadacima jedinice.

Ministar Stefanović obišao je i nedavno nabavljene vazduhoplove koji su u sastavu te jedinice i razgovarao sa pilotima i tehničkim sastavom 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: