Kina predstavila voz maglev, najbrže kopneno vozilo na svetu

Kina je u utorak predstavila voz velikih brzina maglev (skraćenica od magnetska levitacija), koji je sposoban da razvije brzinu od 600 kilometara na sat, preneli su državni mediji.

Maksimalna brzina čini ovaj voz, koji je Kina sama razvila i proizvela u gradu Ćingdao na obali, najbržim kopnenim vozilom na svetu, navode kineski mediji.

Vozovi maglev lebde na kratkoj udaljenosti od šina, koristeći magnete koji stvaraju podizanje i potisak.

Kina se tom tehnologijom služi već gotovo dve decenije, ali vrlo ograničeno. Tako Šangaj ima voz maglev koji povezuje jedan aerodrom s tim gradom.

Zasad u Kini nema međugradskih linija maglev koje bi se koristile blagodatima te tehnologije, ali neki gradovi, a među njima su Šangaj i Čengdu, su počeli istraživanja u tom smeru.

Brzinom od 600 km/h vozu bi trebalo samo 2,5 sata za put od Pekinga do Šangaja, a reč je o udaljenosti većoj od hiljadu kilometara.

Poređenja radi, putovanje avionom bi trajalo tri sata, a vozom velikih brzina 5,5 sati.

Vozovi maglev su budućnost i brojne zemlje od Japana do Nemačke planiraju da izgrade železničke mreže maglev, što za sada otežavaju visoki troškovi takve tehnologije i nepodudarnost s postojećom infrastrukturom.

 

Izvor: rs.n1info.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: