KO JE DRITAN I ZAŠTO JE TOLIKO BITAN? Sve o mladom Albancu od koga od sinoć zavisi mnogo toga u Crnoj Gori
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Dritan avazovic - crni bombarder portal

Abazović ima 35 godina, a u politici je od svojih dvadesetih.

Istorijski izbori parlamentarni izbori u Crnoj Gori sinoć su u orbitu vinuli sitnog, ali trenutno veoma bitnog igrača na crnogorskoj političkoj sceni - Albanca Dritana Abazovića.

Uspon jedne "bitange"

Abazović jeste čvrsto na stavu da saradnje sa Đukanovićem neće biti, ali istini za volju, ranije nije krio da mu ni saradnja sa opozicionim Demokratskim frontom nije naročito bliska. Ove dve opozicione struje malo šta programski i spaja, osim borbe protiv Đukanovića.

 
 

Ovaj mladi Albanac doktor je političkih nauka koji svoju prepoznatljivost ponajviše duguje upravo Đukanoviću, koji ga je pre nekoliko godina javno u Skupštini Crne Gore nazvao "bitangom".

Albanski četnik

Abazović ima 35 godina, a u politici je od svojih dvadesetih. Bio je jedan od osnivača političke partije Pozitivna Crna Gora 2012. godine, koja je tada osvojila sedam mandata, a Abazović je postao najmlađi član tog saziva Skupštine Crne Gore.

Dve godine kasnije, nakon podela, napušta ovu partiju i funkcioniše kao nezavisni poslanik do 2015. godine, kada se priključuje novoosnovanoj Ujedinjenoj reformskoj akciji (URA), na čijem je danas čel

 

Oko URE je okupljeno još nekoliko stranaka i pokreta - Savez građana Civis, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci.

Gimnaziju je završio u Ulcinju, fakultet u Sarajevu, gde je bio student generacije, magistrirao u Podgorici, pa doktorirao u Sarajevu. Usavršavao se u Oslu, SAD, Španiji, Austriji... I propagira ideju multikulturalnosti koje se nije odrekao ni u kampanji.

Svojevremeno su ga nazivali i "albanskim četnikom", a on je za to dao objašnjenje.

- To je sinonim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije - pojasnio je Abazović u predizbornoj kampanji.

Ne želi fašiste i nacionaliste

Abazović se zalaže za ekspertsku vladu, što je prema sopstvenom priznanju, bio i razlog da pokret URA napuste pojedini članovi.

- Čim sam predložio ekspertsku vladu, ovi što se baš nisu prepoznali, što im smetaju stručnjaci, oni su se pošteno udaljili - rekao je Abazović.

Govoreći o saradnji nakon izbora rekao je da ne želi ni fašiste ni nacionaliste.

Na koga je tačno mislio, gledaćemo u narednom periodu - da li će ostati dosledan i prikloniti se aktuelnoj opoziciji. Time bi mogao višestruko da profitira i za sebe napravi budući politički potencijal, jer bi izvesno mogao da preotme glasove i od SDP-a i Socijaldemokrata, a što da ne i od građanskijeg DPS-a.

Šta misli o Srbiji i SPC

Kada je reč o SPC, URA se slaže s tim da treba da postoji Zakon o slobodi veroispovesti, ali da on treba da bude "evropski", kao i da bi ga racionalni političari mogli napisati za dva dana.

- Kada sve verske zajednice dovedemo u istu ravan i sve isto tretiramo, mislim da niko ne bi imao ništa protiv takvog zakona. On nam je potreban, ali drugačiji, moderan i ustavan - komentarisao je Abazović.

Kaže i da mu je žao što su podignute tenzije u odnosima sa Srbijom na jedan "neprihvatljiv nivo".

- Mi moramo da gradimo najbolju moguću susedsku politiku, naročito sa Srbijom jer nam je nabliža, ali i sa zemljama regiona - kaže Abazović.

Nije sve tako blistavo u opoziciji

Ipak, prosrpke opozicione partije koje sada računaju na podršku URA ranije su optuživale Abazovića da deluje protiv njihovih stranaka i SPC. Tako je 2018. poslanik DF-a prof. dr Budimir Aleksić izdao saopštenje u kojem je napisao da Abazović "pokušava da prevari srpsko biračko telo".

- Nije nikakva tajna da je Dritan Abazović, koji inače voli da se predstavlja kao građanski političar, crvenio dlanove aplauzima Tačiju dok ga je proglašavao počasnim građaninom Ulcinja i doneo iz ambasade platformu za sastavljanje vlasti u Nikšiću koja je bila jedan najobičniji antisrpski pamflet uperen protiv većine građana Nikšića - piše između ostalog u saopštenju izdatom 2018. godine.

Crnogrski "Dan" takođe je ranije izveštavao o teškim optužbama između Demokratskog fronta i Dritana Abazovića. Poslanik DF-a Jovan Vučurović, preneo je tada "Dan", rekao je da se među "režimskim i antisrpskim protuvama", ničim neizazvan, osim služenjem dukljanstvu i Demokratskoj partiji socijalista (DPS), opet našao i Dritan Abazović, koji se otvoreno veseli torturi kojoj su izloženi Srpska pravoslavna crkva (SPC), Demokratski front i pravoslavni vernici i u ovom teškom trenutku otvara sukob u opoziciji.

Ipak, biće da su teške reči ubrzo zaboravljene, te je pre samo pre petnaestak dana, crnogorski "Standard" predvideo "sunovrat URA" jer, kako su naveli, razmišlja o koaliciji sa prosrpskim partijama.

Skenderbega nazvao Srbinom

Abazović je u više navrata isticao da je suživot različitih nacionalnih i verskih entiteta u Crnoj Gori moguć, a da problem Crne Gore nije nacionalne, već ekonomske prirode.

- Iz države beže i Crnogorci i Srbi. Dakle, ne beži se iz nacionalnih, nego iz ekonomskih razloga - rekao je Abazović.

Mladi političar i prošle godine je "potresao region" kada je Skenderbega nazvao Srbinom, što je izazvalo lavinu negativnih komentara na njegovom Fejsbuk profilu. Ipak, Abazović je time dokazao da ne pati od nacionalnih podela.

- Nakon što sam preslušao video snimak, mogu da zaključim da je to bio ili moj lapsus ili je ovaj video trebalo da me diskredituje pred Albancima i svima ostalima, jer oni znaju da sam objavio otvoreno rat političkoj korupciji i hobotnici kriminala, i ovu bitku ne mogu omesti ni zaustaviti sa ovim "ludilom", jer čak i deca iz vrtića znaju da ne mogu biti Albanci oni čiji su otac i majka Srbi - napisao je Abazović na Fejsbuku.

izvor: SRBIJA DANAS

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano