KO SME DA VAM TRAŽI LIČNU KARTU U KAFIĆU, KLADIONICI? Konačno rešena dilema o kovid redarima i njihovim ovlašćenjima!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Kovid redari smeju da legitimišu goste lokala.

Kovid redari imaju ovlašćenje da prilikom provere kovid propusnica legitimišu goste u ugostiteljskim objektima, kockarnicama i kladionicama nakon 20 sati, kako ne bi bilo zloupotrebe ovog dokumenta.

To ovlašćenje, kako objašnjavaju nadležni, imaju na osnovu Uredbe Vlade Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19. Kovid propusnice primenjuju se u ugostiteljskim objektima već više od dve nedelje, s tim što je od ponedeljka, izmenama i dopunama vladine uredbe, ovaj dokument obavezan od 20 sati umesto od 22 sata. Takođe, kovid propusnice moraju da imaju nakon 20 sati svi u ugostiteljskim objektima, ali u kockarnicama i kladionicama. 

Činjenica da je ova protivepidemijska mera proširena i produžena, pokrenula je ponovo pitanje da li kovid redari, koji su obavezni da kontrolišu kovid propusnice, imaju pravo i da legitimišu goste kako bi se izbegla svaka zloupotreba.To pravo imaju na osnovu člana liv Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti protiv korone.

"Pravno lice i preduzetnik, odnosno organizator događaja koje pruža usluge člana 13a ove Uredbe, dužni su preko kovid redara, da identitet nosioca kovid sertifikata proveri uvidom u važeći dokument sa fotografijom (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, indeks i dr)" piše između ostalog u tom članu. 

Inače, niko od ugostitelja ne zapošljava osobu čija je jedina i isključiva nadležnost da obavlja ulogu kovid redara i proverava kovid propusnice, odnosno legitimiše goste.

"Kod mene u klubu kovid redar je član obezbeđenja. Kod nekoga je konobar ili menadžer. Ali niko ne plaća posebno osobu da bude kovid redar. Za sada koliko znam poštuju kovid propusnice i gosti i zaposleni u ugostiteljskim objektima" pričaju u jednom od udruženja ugostitelja. 

 

Da je kontrola kovid propusnica pojačana pokazuje i podatak koji je izneo pomoćnik ministra zdravlja Goran Stamenković, koji je izjavio da su sanitarni inspektori prošle nedelje izvršili 24.000 nadzora ugostiteljskih objekata širom Srbije.

"Već su se ugostitelji organizovali, prihvatili svoje obaveze, i već je dosta vlasnika objekata zajedno sa zaposlenima otišlo na vakcinaciju. Time pokazuju odgovonost i svest prema svemu što nas ovih dana muči i zbog čega su inspektori danonoćno na terenu" rekao je Stamenković.

On je dodao da je danonoćno na terenu oko sto sanitarnih inspektora, a da je svoj doprinos dala i Komunalna milicija.

"Po nalogu ministra zdravlja i radne grupe za koordinaciju, nema tolerancije prema prekršiocima i svi inspektori su svesni svoje odgovornosti da moraju da izreknu mere i to već rade prethodnih dana" rekao je Stamenkovic.

Pomoćnik ministra dodao je da je uglavnom zabeležen nemar kovid redara, te da je 18 ugostitelja kažnjeno maksimalnim kaznama, najviše u Novom Saclu, Somboru, Beogradu, Nišu, Valjevu i Šapcu, gde su inspektori pokazali da su svesni svoje odgovornosti. Inače, kazna zbog nepoštovanja kovid propusnica za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovomo lice u firmi 50.000, kovid redara 10.000 i za goste objekta 5.000 dinara.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

 

 

(MONDO/Blic)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano