Koje je najbolje vrijeme u danu za popiti kafu?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Sadrži stimulans kofein te je nekima dovoljna jedna kafa dnevno, a neki ih ispijaju i više. Mnogi za njom posežu odmah nakon buđenja jer vjeruju da ih priprema za dan.

Međutim, smatra se da pijenje kafe prebrzo nakon ustajanja smanjuje njen učinak jer je hormon stresa, kortizol, u tom trenutku na vrhuncu. Kortizol može povećati budnost i usredotočenost. Također, reguliše metabolizam, reakciju imunološkog sistema i krvni pritisak. Njegov nivo doseže vrhunac 30 do 45 minuta nakon buđenja, a onda polako opada u ostatku dana.

U skladu s tim, sugerira se da je najbolje vrijeme za ispijanje kafe kasnije kroz jutro kad je nivo kortizola niži. Primjerice, za osobe koje ustaju u 6:30 sati, to je između 9:30 i 11:30.

Ipak, ne postoje dugoročne studije o zdravstvenim posljedicama povišenog kortizola zbog pijenja kafe. Stoga vjerojatno nema štete ako kafu popijete odmah nakon ustajanja, a ne pričekate nekoliko sati. 

Ali ako želite promijeniti svoj ritual ispijanja kafe, možda ćete primijetiti da odgađanje unosa kafe može pružiti više energije. 

Kafa i vježbanje

Kafa je poznata po svojoj sposobnosti povećanja budnosti, ali je i učinkovito sredstvo za poboljšanje performansi zbog udjela kofeina. Uz to, puno je jeftinija alternativa dodacima koji sadrže kofein, a konzumiraju se prije vježbanja.

Nekoliko studija pokazalo je da kofein može odgoditi umor uzrokovan tjelovježbom i poboljšati snagu te smanjiti upalu mišića. Preporuka stručnjaka je konzumirati taj topli napitak 30 do 60 minuta prije treninga jer je toliko vremena potrebno da kofein dosegne maksimum u tijelu. Učinkovita doza kofeina za poboljšanje performansi je 3 do 6 mg po kilogramu tjelesne težine. Za osobu koja teži 68 kilograma to je 475 do 950 ml kafe, odnosno dvije do četiri šoljice.

Tjeskoba i problemi sa spavanjem

Iako ima prednosti poput povećanja budnosti, ispijanje kafe može izazvati probleme sa snom i tjeskobu kod nekih ljudi. Zato je važno odgoditi ispijanje kafe u vrijeme večere, odnosno barem šest sati prije nego što legnete u krevet. 

Ako imate problema s tjeskobom, možete pokušati s ispijanjem zelenog čaja koji sadrži dvije trećine manje kofeina nego šoljica kafe, kao i aminokiselinu L-teanin koja ima opuštajuća i umirujuća svojstva.

Koliko kafe je sigurno konzumirati?

Zdrave osobe mogu konzumirati do 400 mg kofeina dnevno što je ekvivalent otprilike četiri šoljice. Preporuka za trudnice i dojilje je 300 mg kofeina dnevno, a prema nekim istraživanjima ne bi se trebalo prelaziti granicu od 200 mg. Ovi podaci odnose se na kofein iz svih izvora. Naime, osim u kafi, može se pronaći i u energetskim pićima, čaju, bezalkoholnim pićima, pa čak i u tamnoj čokoladi.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano