Kojić: Zajedniči istražiti posljedice NATO bombardovanja Srpske i Srbije
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U
Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić rekao je da je neophodno zajednički istražiti posljedice NATO bombardovanja Republike Srpske 1995. godine i Srbije 1999. godine jer je ono bilo usmjereno prema srpskom narodu.
 
Milorad Kojić - crni bombarder portal
Milorad KojićFoto: SRNA

- Ono što smo dijelom evidentirali jesu posljedice korištenja osiromašenog uranijuma, ali nismo imali konkretna istraživanja na ovom prostoru. U tom smislu smo razgovarali sa predstavnicima Srbije - rekao je Kojić Srni.

On je istakao da je istraživanje obavljeno u Srpskoj u punom kapacitetu dato na raspolaganje parlamentarnoj komisiji Srbije, te da bi na osnovu istraživanja u Srpskoj i Srbiji trebalo da bude objavljena i zajednička publikacija.

Kojić je podsjetio da je Centar obavio opsežno istraživanje o NATO bombardovanju Srpske, te da je to objavljeno u publikaciji "Namjernom silom na Republiku Srpsku".

On je istakao stradanje ljudi direktna posljedica NATO bombardovanja, te da je to bila i podrška takozvanoj Armiji BiH i Hrvatskoj vojsci u njihovoj udruženoj akciji u zapadnokrajiškim opštinama.

- Usljed NATO bombardovanja, takozvana Armija BiH i Hrvatska vojska imale podršku za protjerivanje više od 120.000 Srba iz zapadnokrajiških opština, te više od 1.600 ubijenih - naglasio je Kojić.

Bombardovanjem releja "Kraljica" na Ozrenu, naglasio je Kojić, prekinute su veze između jedinica i komande Vojske Republike Srpske i samim tim je odredu "El mudžahedin" i drugom i trećem korpusu takozvane Armije BiH data podrška jer su se jedinice Vojske Srpske našle u okruženju.

- Imamo brutalna ubistva koja su oličena u odsijecanju srpskih glava, klanju i drugim zločinima počinjenim nad Srbima na ovom ratištu, kao indirektnu posljedicu NATO bombardovanja - naveo je Kojić.

Zločinačko NATO bombardovanje Republike Srpske trajalo je od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine kada je stradalo više od stotinu nedužnih civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi iako je u izveštaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da "ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja", što je potvrdio lično i Јasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu prošle godine, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Taj datum odabran je u znak sećanja na dan kada su u NATO bombardovanju ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac iz naselja Grlica, u Vojkovićima. Brat i sestra Galinac bili su među prvim žrtvama NATO agresije kada ih je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu u naselju Semizovac, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

Inicijativa za obilježavanje dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Srne.

IZVOR: RTRS

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano