Колико се поштује локдаун у Аустрији – кретање грађана се прати преко мобилних телефона

Аустрија је јуче увела потпуни локдаун за све грађане – и вакцинисане и невакцинисане. Од 1. фебруара уводи се и обавезна вакцинација. Дописница РТС-а из Беча Весна Кнежевић описала је како је протекао први дан четвртог локдауна у Аустрији.

Дописница РТС-а Весна Кнежевић рекла је да је јуче био први дан четвртог локдауна и да је тешко рећи колико се локдаун поштује. Истакла је да је разлика у томе што током актуелног локдауна раде школе.

Већина деце иде у школу, упркос томе што није обавезан одлазак, а деци чији су родитељи одлучили да не иду у школу, организована је онлајн настава.

Када је реч о мобилности грађана која се прати кроз сигнале мобилне телефоније и јавни превоз, на основу јучерашњег дана делује да се грађани крећу као током претходног локдауна када је број путника у јавном превозу пао за око 40 одсто.

Тешко је рећи да ли се локдаун поштује или не поштује, јер се грађанима допуштају неколико могућности да се изађе из куће – дозвољено је отићи на посао, у продавницу и у шетњу, што не може полиција да контролише.

Циљ локдауна је пресећи број заражених јер је јуче у Аустрији забележено 14.000 нових случајева – највише од почетка епидемије понедељком.

Локдаун би требало да мотивише људе да се вакцинишу, али и служи томе да се прескоче први дани адвента, када су сви напољу и када се иде на божићне сајмове.

За оне који су вакцинисани локдаун се завршава 13. децембра, док ће невакцинисанима бити ограничено кретање.

На локдауну су инсистирале друге федералне јединице, а не Беч. Најгора ситуација је у покрајини Салцбург.

Отпор грађана постоји, највећи протести одржани су у суботу, али стручњаци за људска права поручују да обавезна вакцинација није противуставна и да људско здравље појединца у време пандемије није приватна ствар.

РТС

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: