Kolumbijci protestovali zbog poreza, 17 ih je ubijeno

Najmanje 17 ljudi ubijeno je u Kolumbiji tokom pet dana protesta protiv predložene porezne reforme, a najmanje 800 osoba je ozlijeđeno u sukobima s policijom. Grupe za ljudska prava i prosvjednici optužili su policiju za uporabu nepotrebne sile, piše BBC.

Reforme, kojima bi se povećali porezi za skupine s niskim i srednjim dohotkom, sada su odgođene. Predsjednik Iván Duque najavio je jučer da će kontroverzne mjere biti povučene.

Brojke stradalih objavio je kolumbijski ured pučkog pravobranitelja koji se koristio podacima policije i državnog odvjetništva.

Kolumbijski pučki pravobranitelj Carlos Camargo rekao je za radio Caracol da bi broj ubijenih mogao biti veći od 17. Kazao je da su u njegov ured stigla izvješća o 20 smrtnih slučajeva, ali još nije uspio provjeriti sve prijave.

Kolumbijski ured pučkog pravobranitelja službena je vladina agencija zadužena za nadzor zaštite ljudskih i građanskih prava građana.

Među povrijeđenima u sukobima bilo je stotine policajaca, prema podacima pučkog pravobranitelja.

Vlada najavljivala veće poreze i ukidanje olakšica

Prosvjedi su započeli u srijedu, kada su najveći sindikati zatražili nacionalni štrajk kako bi se usprotivili sada odgođenoj poreznoj reformi.

Vlada je tvrdila da je reforma ključna za ublažavanje ekonomske krize u Kolumbiji nakon što im je BDP prošle godine pao za 6,8 posto. To je najveći pad u pola stoljeća, a pandemija koronavirusa dodatno je povećala stopu nezaposlenosti.

Predložena reforma smanjila bi prag oporezivanja plaća, utječući na svakoga tko ima mjesečni prihod od 656 američkih dolara ili više. Također bi ukinula mnoge olakšice i povećala poreze tvrtkama.

Ovaj prijedlog je izazva bijes među Kolumbijcima koji su već bili poharani pandemijom, a prosvjedima su se pridružili mnogi iz srednje klase koji su se bojali da bi zbog promjena mogli skliznuti u siromaštvo.

Prosvjednici su izašli na ulice usprkos sudskoj naredbi kojom je presuđeno da se marševi trebaju odgoditi zbog trenutnog porasta broja zaraženih koronom.

Policija je raspoređena ​​u veće gradove gdje su se članovi sindikata, te različitih skupina i organizacija civilnog društva okupili u znak protesta.

(index.hr)

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: