Kome smeta suživot u BIH?

Dvadeset pet godina je prošlo od završetka gradjanskog rata u BIH ali izgleda da suživot u ovoj zemlji i dalje nije moguć.

 

Srbi koji su preostali da žive u Sarajevu svakodnevno se suočavaju sa prijetnjama, ucjenama, nerijetko fizičkim nasiljem a sinoć je granica još jednom pomjerena paljenjem kuće porodice Berjan u sarajevskom naselju Doglodi .

U razgovoru reportera OSM televizije sa Berjanovom komšinicom saznali smo da je ona trpila stalne prijetnje, da su i njoj pokušali zapaliti kuću i da je jednom prilikom pretrpila teške tjelesne povrede. Ipak upkros svemu ovome navela je da neće prestati da se bori za svoja ljudska prava ma koliko ona bila teško dostižna.

Vlasnik zapaljene kuće Boro Berjan nije zateknut na imanju ali je komšinica prenijela njegovu poruku reporteru OSM televizije. Naveo je da ima problema i sa starom kućom i sa ovom i da sumnja na podstanara koji je u prošlosti živjeo tu i kome Berjan nije naplaćivao kiriju iz razloga što je dotična osoba imala bolesno dijete. Mila navodi da ne zna šta je to tačno bilo između njih i da ne ulazi u njihove lične rasprave.

Mila još navodi da je podnosila zahtjeve katastru, tražila pravdu za povrede koje su nanošene ali da i dalje niko nema sluha za probleme srpskog stanovništva iako je promijenila 9 advokata.

Nažalost ovo nije jedini primjer slučaja paljenja kuće jer su i gospođi Miloj 2018. godine pokušali da zapale kuću. Iako je optuženi priznao krivicu i pored toga što je gđa. Mila dobila uvid u materijal istrage iz policijske uprave joj je rečeno da nema potrebe da pokreće krivični postupak jer time ništa neće dobiti. Mila još isto tako navodi da je ostalo još desetak žitelja srpske nacionalnosti u ovoj opštini, da mladi odlaze jer ne vide perspektivu i da čak i stariji žitelji planiraju da prodaju svoje kuće i imanja jer kako ona kaže života za Srbe u Federaciji nema.

Tekst pripremio: DJNoctis

Materijal preuzet sa OSM televizije.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: