KOMŠIĆ POBESNEO ZBOG DODIKOVOG PREDLOGA: Dejtonski sporazum ponovo u prvom planu, jaz nikada veći

Ne smiruje se situacija u BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić kritikovao je danas srpskog člana tog tela Milorada Dodika što poziva pojedine strance da se uključe u izmene Dejtonskog sporazuma, dok mu drugi smetaju.

- Koliko je Dodikova galama o strancima besmislena, pokazuje i to da ih on sam poziva da se uključe u navodni dijalog oko promene dejtonskog uredjenja Bosne i Hercegovine, jer drugačije se ne može tumačiti poziv Srbiji, Hrvatskoj i Turskoj da se angažuju u tom smislu - rekao je Komšić.

On je kazao da Dodik "nije protiv stranaca", nego da bi "on da bira te strance".

 
 

 

BiH
Foto: Profimedia

- Iako je priča o promeni Dejtonskog sporazuma prazna priča, jer je jedino u parlamentu BiH moguće promeniti Ustav BiH, odnosno Aneks 4 sporazuma, nezavisno od mišljenja bilo koje države, pa i susednih, zanimljivo je da mu jedni stranci ne odgovaraju, poput svedoka Dejtonskog sporazuma, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, EU i UN, dok mu drugi stranci odgovaraju - naveo je Komšić.

On je rekao da ne vidi na koji način bi danas "dve države, koje su izvršile agresiju na BiH", mogle da imaju veći međunarodni kredibilitet od SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, EU i UN, pa i Rusije, koji su svedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Republika Srpska
Foto: Profimedia/ilustracija

Dodik je ranije danas izjavio da je situaciju u Bosni i Hercegovini moguće rešiti uz posredovanje predsednika Turske, Srbije i Hrvatske, Redžepa Tajipa Erdogana, Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića, koji bi mogli da doprinesu održanju dijaloga.

Izvor: srbijadanas.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: