KON UPOZORAVA “Korona virus je pokazao da ništa ne znamo o njemu”
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa u Srbiji dr Predrag Kon rekao je danas povodom povećanog broja zaraženih da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati, kao i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mjera.

 

– Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mjesecima, u ovom dijelu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi – rekao je Kon u emisiji Oko na RTS.

Kon je dodao da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

– Međutim, mi imamo skoro izmedu 57 i 58 odsto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu – rekao je Kon.

 

Načelnik Klinike za anesteziologiju Klinickog centra u Nišu prof. dr Radomir Jankovic rekao je da su se svi u Klinickom centru u Nišu nadali da, poslije udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem.

– Prve nedjelje maja jesu možda ukazivale na to, ali situacija se dramaticno mijenja. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od početka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer praktično smo mi i povezani sa njima i nama 80 odsto pacijenata, cak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja. I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente – rekao je Jankovic.

On je dodao da su nauka i patofiziologija pokazali da je Covid 19 jedno sistemsko oboljenje za koje još uvijek nema rješenja.

IZVOR: SRPSKA INFO

KON UPOZORAVA “Korona virus je pokazao da ništa ne znamo o njemu” - crni bombarder

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano