KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: Evo šta je odlučeno na današnjoj sednici
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

SEDNICA Kriznog štaba za borbu protiv epidemije je upravo završena.

КРИЗНИ ШТАБ ПРЕЛОМИО: Ево шта је одлучено на данашњој седници

Foto: Hepi TV Printskrin

 

Nakon sednice počelo je obraćanje novinarima. 

Darija Kisić Tepavčević, član Kriznog štaba rekla je da beležimo nešto veći broj zaraženih u poslednjih nekoliko dana, posebno u Beogradu.

- Što se tiče predstojećih praznika čuvajte sebe i svoju porodicu. Broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih lagano raste - rekla je i istakla da se pokazalo da je ispravna odluka bila da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta.

- Dobro je što za dva dana počinje rapsust koji traje oko tri nedelje, pretpostavljamo da će to značajno da utiče na epidemiološku situaciju.

Rekla je da moramo biti svesni da je virus tu.

 Pre par dana je detektovan i omikron soj za koji se pokazalo da se značajno brže širi.

- Došli smo do zaključka da mere koje su sada na snazi treba da se nastave. Opšte mere daju efekte, tj. nošenje maski i poštovanje fizičke distance. Apelujemo još jednom na vakcinaciju.

- Što se tiče kovid propusnica, one su itekako dale efekte, iako imamo dosta limitiran broj inspektora na terenu. Oni vredno i marljivo rade, aplikacija će početi sa radom koja će sa većom verovatnoćom moći da vrši obuhvatniji nadzor. Moći će da se otkriju i plagijati koji su postojali kada su u pitanju kovid propusnice jer su nažalost neki građani imali takve vrste sertifikata.

Na pitanje o uvođenju kovid propusnica na 24 sata rekla je:

- Ovde nema ni prve ni druge strane, svi smo na jednoj strani, a virus na drugoj. Jedino sa Razmatrana je epidemiološka situacija, trendovi, svaki od pojedinačnih parametara smo razmatrali, mogućnost kontrole pooštravanja mera. Sagledavajući sve, ovo je zajednički zaključak. U interesu svakog od nas je da sačuvamo zdravlje i okolinu.

Navela je da će se sledeći sastank Kriznog štaba održati odmah posle Nove godine.

Rekla je da ih period slavlja i okupljanja plaši, ali da se nadaju da će svako od nas "uticati makar na jednu osobu u svojoj okolini da se vakciniše".

Ona je još jednom ponovila da je prioritet vakcinacija protiv virusa korona.

Kisić Tepavčević je govorila i o predstojećim praznicima i kako da u tim uslovima zaštitimo svoje zdravljnj.

- Sve mere nadalje koje se sprovode u populaciji zavise od procenjenog kolektivnog imuniteta. Boravak u spoljašnjoj sredini nosi daleko manji rizik nego boravak u unutrašnjim prostorima - rekla je i dodala da će doček Nove godine biti organizovan pod kontrolom.

- Bez obzira da li se nešto organizuje ili ne, molim vas da svako proceni stepen rizika. Čak iako prisustvujemo nekoj takvoj manifestaciji, da gledamo da nismo u grupi gde je mala razdaljina između ljudi. Na slavljima je dovoljan i manji trenutak nepažnje, ali je verovatnoća prenošenja virusa na otvorenom prostoru mnogo manja.

izvor: novosti

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano