KRIZNI ŠTAB UVODI STROŽA PRAVILA! OVO SU NOVE MERE: Negativan test ili karantin za ove grupe, moguć i POLICIJSKI ČAS!

Krizni štab razmatraće stroža pravila za povratak i naših državljana, a epidemiolozi najavljuju da nismo daleko ni od zatvaranja zbog proslava i žurki

 

Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ili karantin od 10 dana za ulazak svih, pa i naših državljana, u Srbiju nova je mera čije se usvajanje u ponedeljak očekuje na sednici kriznog štaba kako bi se sprečilo još veće širenje korone tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Mere koje su na snazi, a to je rad svega, osim prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi, do 17 sati i katanac preko vikenda, trebalo bi da budu produžene. A na stolu će biti i mogućnost uvođenja vanrednog stanja, odnosno policijskog časa zbog sve više nelegalnih žurki na kojima se okuplja mnogo ljudi.

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 sastaje se danas u 15.30 sati, a epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da će morati da budu uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to mere poput onih koje su na snazi u tim državama.

- Negativan PCR, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju moraće u karantin 10 dana. To je najsigurnije da primenimo što se već primenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja, kao što su Finska, koja je najbolja, Estonija... - naveo je Tiodorović za RTS.

Struka je, kako je rekao, očekivala da će doći do smirivanja situacije i da ćemo imati bolji trend.

- To se nije desilo, možda postoji stagnacija i nije optimistička procena. Moraćemo da donesemo mere koje će možda biti efikasnije kako bismo ostvarili cilj i ušli u praznike bolji - kazao je Tiodorović, uz napomenu da nam „ne treba lažni populizam“:

- Ako se ovako nastavi, krizni štab će morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa! A sve zavisi od toga da li ćemo pokazati odgovornost - naglasio je Tiodorović.

I epidemiolog dr Predrag Kon ističe da će na sednici kriznog štaba svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje i o eventualnom uvođenju novih. - S tim što je razrešeno da li će biti novih mera na granicama - hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno - rekao je Kon i dodao da će se u Srbiju moći ući samo uz PCR test ili samoizolaciju - kućni karantin.

- Preko društvenih mreža objavljuju se pozivi za iznajmljivanje prostora za razne proslave, a takva privatna okupljanja teško je kontrolisati, pa je veliko pitanje da li je moguće kontrolisati te privatne proslave. Zato moramo da razmišljamo o ograničenju kretanja - istakao je Kon za TV Prva.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: