Kusturica: Parada pobjede, mjesto stvarnog ponosa
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

MOSKVA - Proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica istakao je da je Parada pobjede, koja će biti održana sutra na Crvenom trgu u Moskvi, mjesto stvarnog ponosa, a "defile najjačih i najmoćnijih naoružanja biće na neki način i ideja koja se vezuje i za naš opstanak".

 

"Globalizacija u dugom vremenskom periodu od Rimske imperije pa naovamo uvijek je imala ambivalentan odnos prema zaštiti malih naroda tako da je ideja o Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i mnogim drugom ratovima direktno vezana za ovaj proces", istakao je Kusturica u telefonskoj izjavi iz Moskve gdje će sutra prisustvovati Paradi pobjede.

On je naglasio da jedna od posljedica globalizacije jeste revizija istorije, pošto globalni utisak o postojanju malih naroda nije povoljan.

"Oni su nam obećavali da će sve kulturološke različitosti biti zaštićene, a na kraju je ispalo da će biti zaštićene samo seksualne različitosti, pa je tako u posljednje vrijeme, kada je riječ o paradama, u opticaju uglavnom 'parada ponosa' protiv koje nemam ništa ali zato imam mjesto na kome se samo potvrđuje ideja našeg opstanka, a to je Parada velike pobjede.

Ovu pobjedu izvojevala je sovjetska armija zajedno sa partizanskim i drugim gerliskim predstavnicima malih naroda, a među tim malim narodom smo i mi za razliku od mnogih malih naroda koji su bili upravo vezani za tu stranu koja je poražena", istakao je proslavljeni srpski i svjetski reditelj.

Kusturica je naglasio da se "danas dešava paradoks pa sovjetski predstavnici, odnosno ruski nasljednici ne pojavljaju se na velikim proslavama završetka Drugog svjetskog rata nego su svi poistovjećeni i poraženi, i žrtve, i dželati".

U vojnim paradama koje će sutra biti održane širom Rusije učestvovaće više od 64.000 vojnika, 2.400 jedinice kopnene i vazduhoplovne tehnike, te 13 brodova i podmornica.

Parada pobjede ove godine, zbog pandemije virusa korona, nije održana 9. maja. Umjesto tradicionalnog datum za održavanje smotre izabran je 24. jun je jer tog datuma 1945. godine na Crvenom trgu održana istorijska parada pobjednika koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.

Vojne parade povodom 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu biće održane u 10.00 časova po lokalnom vremenu u devet gradova heroja i 19 gradova u kojima su razmješteni centri vojnih okruga, flota i drugih formacija Oružanih snaga Ruske Federacije.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano