LAVROV: Došao je kraj strpljenju Rusije u odnosima sa Zapadom
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

SERGEJ Lavrov je izjavio da je strpljenju Rusije u odnosima sa Zapadom došao kraj.

„Našem strpljenju zaista je došao kraj. Bili smo veoma strpljivi. Svi znaju da mi dugo uprežemo. Jako dugo smo uprezali, ali je sada vreme da `vozimo`. Čekamo odgovore na naše konkretne predloge“, rekao je ruski ministar inostranih poslova.

Dodao je da se Rusija dosledno i brzo oslobađa rizika povezanih sa strukturama i sferama koje kontroliše Zapad:

„Svi mehanizmi ekonomskih veza koji zavise od struktura koje kontroliše Zapad, naravno, sadrže rizike. Mi se već dosledno i brzo oslobađamo tih rizika. Uključujući pre svega oblast visokih tehnologija“.

Lavrov je – istupivši na konferenciji za medije u Moskvi – posebno naglasio da je postavljanje udarnog naoružanja i vojnih baza Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO na Azovskom moru i drugde u Ukrajini „još jedna crvena linija“ za njegovu zemlju.

„Čak i ako Ukrajina ostane izvan NATO, mogući su njeni bilateralni sporazumi sa Amerikancima, Britancima i drugim zapadnim zemljama sa pojavom njihovih baza. To je i za nas neprihvatljivo jer je razmeštanje udarnog naoružanja na teritoriji naših suseda, u ovom slučaju Ukrajine, i vojna pretnja Ruskoj Federaciji i crvena linija“.

Lavrov je takođe ocenio da je Zapad sebi dozvolio previše zahtevajući da Rusija „vrati trupe u kasarne“ na svojoj teritoriji, dok same zapadne zemlje stvaraju vojne baze u baltičkim državama i zemljama severne Evrope, kao i na Crnom i Azovskom moru, dakle: u inostranstvu.

Još je dodao i precizirao: „Od nas traže da vratimo vojsku u kasarne na našoj teritoriji, a paralelno s tim, Amerikanci, Kanađani i Britanci drže svoje vojnike u baltičkim državama i drugim zemljama Severne Evrope. Joša Britanci grade bazu na Azovskom moru, a to nama kategorički ne odgovara. Tražimo pravno obavezujuće bezbednosne garancije zato što je Zapad otišao predaleko“.

U međuvremenu je predsednik ruske Državne Dume Vjačeslav Volodin rekao da američki kongresmeni treba da razmisle o posledicama rasplamsavanja histerije oko antiruskih sankcija, jer će od njih imati štetu same SAD. Još je dodao:

„Rusija ima oružje koje nema nijedna država na svetu, ali mi tu prednost ne koristimo u dijalogu sa NATO“.

IZVOR: INTERMAGAZIN

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano