LAVROV SE OBRATIO SRBIMA: Evo šta Rusija sprema za Balkan, EU i SAD, Nagorno Karabah…

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov je odgovarao na pitanja nekoliko glavnih ruskih radio stanica. U intervjuu koji je trajao skoro dva sata, šef Ministarstva spoljnih poslova dotakao se najvažnijih tema međunarodnog života.

Lavrov je izrazio uverenje da je moguće političko rešavanje u nepriznatoj Nagorno-Karabaškoj republici i da bi trebalo da ide paralelno sa sprovođenjem sporazuma na terenu.

O SITUACIJI U NAGORNO-KARABAHU

 

– Naravno, moguće je političko rešenje. Predlozi koje su kopredsedavajući (OEBS-ove grupe iz Minska) razradili i nastavljaju da rade, ostaju na pregovaračkom stolu – rekao je ministar.

Precizirao je da je sadržaj ovih predloga poznat – „to je postepeno oslobađanje regiona oko Karabaha, uz poštovanje bezbednosnih garancija Karabaha, pre utvrđivanja konačnog statusa Karabaha i pouzdane veze između Jermenije i Karabaha“.

Lavrov je rekao da je već obavestio Baku i Jerevan o potrebi sastanaka između ministarstava odbrane kako bi razvili mehanizme za verifikaciju primirja.

– Naša glavna poruka je da je ipak neophodno odmah se sastati na vojnom nivou i dogovoriti sam mehanizam za nadgledanje prekida vatre, koji se pominje u našem dokumentu i o kom niko nije ni počeo da razgovara. Potvrdio sam odgovarajuće signale pre samo pola sata kada me je pozvao ministar spoljnih poslova Azerbejdžana. Isti signal šaljemo i jermenskim kolegama – primetio je ministar spoljnih poslova.

Lavrov je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao sa njim dva puta noću tokom razgovora ministara spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana o situaciji u Karabahu, koji su održani u Moskvi od 9. do 10. oktobra.

– Prvo su, naravno, pregovori bili između nas. Ali dodaću da je u odlučujućem trenutku predsednik dao svoj doprinos, jer je kontrolisao naše noćne razgovore, a negde duboko u noći razgovarali smo s njim dva puta. Pozvao je i Sergej Šojgu – rekao je Lavrov.

– Vreme je da prestanemo i mi već prestajemo da osuđujemo po procenama koje nam daje kolektivni Zapad ili pojedine zapadne zemlje. Imamo Ustav, odvojene vlasti i ruski narod, koji odlučuje sve – rekao je Lavrov.

On je rekao da će Rusija u svakom slučaju recipročno odgovoriti na moguće antiruske sankcije Evropske unije zbog situacije sa blogerom Aleksejem Navaljnim.

– Nemci neće pružiti nikakve činjenice, uprkos svim međunarodno-pravnim obavezama. Odgovaramo recipročno – da, ovo je diplomatska praksa i diplomatski odgovor – objasnio je minista

 Insistiraćemo na tome da naše nemačke kolege poštuju svoje međunarodne pravne obaveze proistekle iz Konvencije o pravnoj pomoći iz 1959. godine i njenih protokola. Ne tako davno čuli smo frazu sa usana zvaničnika da imamo podatke, da Cija sarađuje sa Navaljnim. Odmah je određeni Navaljnijev advokat zatražio da se dokažu proširene informacije. A kada tražimo da dokažemo postojanje kriminalne strukture u onome što se dogodilo Navaljnom, kada tražimo od Nemaca da pokažu šta su pronašli u njegovim analizama, kaže nam se: “ Zar nam ne verujete? „A takođe nam kažu:„ Ali mi vam to ne možemo reći, jer pacijent mora dati pristanak, ali ga ne daje – primetio je Lavrov.

BELORUSIJA

Lavrov je primetio da Rusija podržava ustavnu reformu u Belorusiji i smatra je dobrom prilikom za započinjanje nacionalnog dijaloga, koji bi obuhvatio sve političke snage zemlje.

 

– Uveren sam da mi se čini da je naša linija podrške ustavnoj reformi, koju je prvi predložio predsednik Lukašenko, što vidimo kao dobar razlog, dobra prilika za započinjanje istinski nacionalnog dijaloga, koji bi uključivao sve političke snage zemlje i sada je ova linija najoptimalnija – rekao je šef Ministarstva spoljnih poslova.

izvor: beograd.in

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: