Ljuba Tadić u zadivljujućoj ulozi Sokrata
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

                 Ljubomir Ljuba Tadić (31. 5. 1929. - 28. 10. 2005.) je srpski pozorišni, filmski, televizijski i radio glumac, koji je uživao reputaciju jednog od najvećih imena jugoslovesnkog glumišta. Rođen je u Uroševcu 31. maja, 1929. godine. Pre upisa akademije debitovao je na sceni kragujevačkog pozorišta Joakim Vujić, 1944. godine. Zatim odlazi u Beograd, gde upisuje glumačku akademiju u klasi profesora Joze Laurenčića, 1953. Bio je član Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovesnkog dramskog pozorišta i Ateljea 212, a igrao je u skoro svim pozorištima u bivšoj Jugoslaviji. Jedino u pozorištu 'Boško Buha' nisam igrao. Nisam mogao, ovako glavat, da plašim decu.

Godine 1956. igrao je Vladimira u Čekajući Godoa u prvoj sezoni Ateljea 212, što je ujedno bilo i prvo igranje Godoa u istočnoj Evropi. U Ateljeu 212 našao se i u svojoj poslednjoj ulozi, glumeći kralja Lira par meseci pre smrti.

Sa svojom trećom ženom Snežanom Nikšić, osnovao je i vodio pozorište „Magaza“ 1983. godine u Knez Mihailovoj ulici, a sa glumcem Radetom Šerbedžijom pokrenuo je privatni teatar Preduzeće za pozorišne poslove (PPP), 1990. godine.

Njegovoj sahrani prisustvovali su ansambli svih pozorišta, kao i državni zvaničnici. Komemoracija je završena audio-zapisom čuvenog Sokratovog monologa iz drame “Sokratova odbrana i smrt”, koji je simbol glumačkog umeća Ljube Tadića: “No vreme je da krenemo, ja u smrt, a vi dalje kroz život. Ko od nas ide bolje, to niko ne zna.” Sahranjen je u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.

Odbrana Sokratovadelo koje nam je u svojim spisima doneo antički filosof Platon predstavlja jedno od najvećih dostignuća antičke filosofije. U delu je opisano hapšenje Sokrata i njegovi poslednji trenuci. Sokratovi odgovori pred sudom i dijalozi sa onima koji ga tuže predstavljaju mudrost na najvećem ljudskom nivou. Upravo je Ljuba Tadić u predstavi Odbrana Sokratova i njegova smrt  savršeno odigrao Sokrata. Samo pisano delo ali i predstava otvara čoveku mnoga pitanja o smislu života i smrti, dok Ljubino genijalno igranje Sokratove ličnosti donosi na jačini ovog dela. Predstava je premijerno izvedena 1968. god. Neprocenjivi snimak ove predstave sačuvan je na internetu. Ovde vam ostavljamo video zapis ovog fascinantnog glumačkog ostvarenja.

ODBRANA SOKRATOVA I SMRT - Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd (1971.)

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano