LUDILO: Leposavića žele da smijene kadrom “duboke države” DPS-a!

Ukoliko Skupština Crne Gore na predlog Zdravka Krivokapića razriješi Vladimira Leposavića sa funkcije ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava, premijerov kandidat za taj resor biće najvjerovatnije njegov pravni savjetnik Ivan Šikmanović, saznaje Borba iz pouzdanih izvora.

Prema našim saznanjima za Leposavićevog naslednika u premijerovom kabinetu u statusu “već viđenog” bio je aktuelni Generalni sekretar Vlade Božo Milonjić ali on više nije voljan da se prihvati ove kandidature svjestan reakcija javnosti u slučaju razrešenja ministra pravde.

Milonjić je to na nedavnom sastanku i saopštio premijeru pa je automatski u prvi plan iskočio Šikmanović. Takav razvoj situacije posebno je obradovao strukture starog režima koje od formiranja Vlade i vode specijalni rat protiv Leposavića a kojima Krivokapićev pravni savjetnik pripada “dubinski”.

Šikmanović je, naime, još 2013. godine na poziciju Šefa odsjeka za normativne poslove u MUP-u postavljen na predlog tadašnjeg resornog ministra Raška Konjevića.

U prethodnoj Vladi, Šikmanović je opstao uprkos raskidu saveza Đukanovića i Krivokapića kao kadar blizak DPS-u. Zbog toga se Šikmanović, nakon što je formirano Ministarstvo javne uprave, 2016. godine, iz MUP-a preselio na funkciju načelnika u ovom ministarstvu, na koje ga je postavila DPS ministarka Suzana Pribilović!

Poseban fenomen u vezi Šikmanovića je da je i njegova supruga Ivana Šikmanović dugogoišnji visokopozicionirani kadara Ministarstva vanjskih poslova, koja je, nakon jednogodišnjeg boravka u Moskvi, preseljena u crnogorsku ambasadu u Sjevernoj Makedoniji!

Njen suprug, pretendent na mjesto ministra pravde i pravni savjetnik premijera, 2018. godine napustio je funkciju načelnika u Ministarstvu javne uprave da bi se pridružio supruzi na bolje plaćenoj diplomatskoj misiji.

Šokantno djeluje informacija da se Šikmanović nakon, javnosti se činilo pada DPS-a, vratio u Vladu kao pravni savjetnik premijera!

Da li ove informacije treba povezivati i sa postupcima ministra vanjskih poslova Đorđija Radulovića koji je nudio Leposaviću mjesto ambasadora u Buenos Airesu ako napusti funkciju ministra pravde, a koji takođe simboliše duboku državu DPS-a u aktuelnoj Vladi.

S obzirom na antisrpski kurs koji sve više provejava Krivokapićevom Vladom, Šikmanoviću su dubinske veze sa bivšim režimom samo preporuka da se prihvati, uz MUP, ključnog resora o borbi protiv podzemnih i nadzemnih “tekovina” bivšeg režima.

To bi, izvjesno, veoma obradovalo supruga liderke SDP-a Draginje Vuksanović i aktuelnog VDT-a Ivicu Stankovića koji su, ne bez razloga, kao ključnu opasnost po svoje interese, prepoznali upravo Vladimira Leposavića.

Zbog navedenog i ne čudi što je, u trenutku kada Krivokapića većina saradnika savjetuje da odustane od inicijative za razrešenje Leposavića, prema našim saznanjima upravo je Šikmanović na nedavnom sastanku bio najagresivniji zagovornik smjene aktuelnog ministra pravde.

Podsjetimo, poslanici u parlamentarnoj većini najbrojnije koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore sa čije je liste Krivokapić izabran za premijera, saopštili su da su protiv razrešenja Leposavića. Jedan od lidera DF-a Milan Knežević poručio je Krivokapiću da bi nakon razrešenja ministra pravde on izgubio legitimitet na funkciji premijera.

“Kad kažete da ste nezadovoljni radom Leposavića, logično je da sebe zapitate da li je neko nezadovoljan Vašim radom”, poručio je na premijerskom satu Krivokapiću potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić.

 

Borba.me

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: