Mala čuda prirode: Tajna šarenog kamenja jezera Mekdonald

Šareno kamenje jezera Mekdonald naročito je popularno među ljubiteljima prirode na društvenim mrežama, a evo i kako je ono nastalo.

Od jarko crvene do svetlo smeđe, od modro plave do bledo zelene, šareo kamenje jezera Mekdonald izaziva oduševljenje, kako posetilaca jezera, tako i onih koji ga vide na fotografijama. 

Jezero Mekdonald jedno je od 700 jezera Nacionalnog parka Glacier u amričkoj državi Montana. 

Zbog niskih temperatura koje sprečavaju rast plangtona, voda jezera je neverovatno bistra i providna, čak i na mestima gde je dubina 9 metara. Prekriveni bistrom vodom, prave “zvezde” ovog jezera su njegovi kamenčići duginih boja.

Mekdonald nije jedino jezero bogato ovim šarenim šljunkom, ali je svakako jedno od najpoznatijih.

Foto: Shutterstock

A, koja je "tajna njegovog izgleda", kako je šareno kamenje nastalo?

Nastajalo je vekovima. Kamenje je formirano od crvenih i zelenih stena, i bogato je gvožđem, a boje su rezultat (ne)izlaganja kamena toploti i vazduhu.

Na primer, jarko crvena boja znači da se stena nalazila u plitkoj vodi i da je usled povlačenja i nadolaženja vode često bivala izložena vazduhu.

Tamno zelena boja nam govori da je stena, iako sadrži jednaku količinu gvožđa, formirana u dubokoj vodi, i nije bila izložena kiseoniku.

Hiljadama godina, voda je lomila ove stene na manje komade, a rečna erozija ih je pretvorila u gladak šljunak kom se danas divimo.

Mala čuda prirode: Tajna šarenog kamenja jezera Mekdonald

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: